Напишете дума/думи за търсене

Пластичен хирург: Няма зависимост между силикона и рака на гърдата

Френската агенция за безопасност на лекарствата предупреди за нов вид рак на гърдата, който най-вероятно е свързан с гръдните импланти. Само в САЩ и Франция вече са регистрирани близо 200 случая.

Пластичният хирург Димитър Евстатиев поясни пред Нова тв, че подобна зависимост не е потвърдена.

"В случая не става дума за рак точно на гърдата. Това е тумор, който засяга клетките на имунната система. Той е изключително рядък. Вероятността да те удари гръм е по-голяма, отколкото да се разболееш. Не е доказано, че този рак се предизвиква от импланти", изтъкна той.

"Смятам, че използването на импланти намалява риска от рак на млечните жлези", допълни Златка Димитрова. По думите й, жените, които имат силикон, преминават през периодични прегледи, което би "уловило" навреме евентуален проблем.

Димитрова смята, че е изключително важно при кой лекар ще се поставят имплантите.

"Има специалисти, които правят такива операции за по 3-4 хиляди лева. Това е нереално", предупреди тя.

Д-р Евстатиев изказа подозрение, че французите може да са разпространили тази информация във връзка със скандала около гърмящите импланти отпреди няколко години.

През 2010 година стана ясно, че в гърдите на хиляди жени е бил поставен дефектен силикон. А Жан-Клод Мас, основателят на френската компания "Поли имплант протез", която стана известна с т.н. "гърмящи импланти", получи четири години затвор. Оказа се че близо 10 години компанията е продавала некачествени импланти. С това тя е спестявала по 1 млн. евро годишно.

Скандалът се пренесе и у нас. Пластични хирурзи пресметнаха, че в България са внесени близо 4 хил. чифта импланти на френската фирма. Не е ясно точно колко жени у нас имат от тях, затова лекарите препоръчват профилактичен преглед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X