Напишете дума/думи за търсене

Тайните на гърлото

Обичаме да му се радваме, когато е послушно. Когато чрез него ще чуят нашите мисли или пък нашите песни. Но променливото време и мръсният въздух могат сериозно да му навредят. Ето как да предпазите гърлото от враговете му.

Вирусите и бактериите

Най-честите проблеми причинява батахемолитичният стрептокок. Това е бактерия, която може да доведе до чести ангини, възпаления на носа, глътката, бронхити и много други проблеми. Бетахемолитичните стрептококи съдържат опасни токсини и ензими (стрептолизин, стрептокиназа, хиалуронидаза), които водят до разрушаване на тъканите и много неприятни симптоми. Те проникват много лесно през кожата и лигавиците. Нормално обитават устната кухина, но при намалена резистентност на организма могат да са в основата на заболявания. Изключително важно е лигавиците да бъдат здрави и устойчиви, за да не допускат проникването на тези токсини и ензими. Затова е добре да се укрепи имунитетът и да се променят някои навици.

Мръсният въздух

Прахът и вредните вещества, които изхвърлят колите полепват по лигавиците на носа и гърлото. Така се създава подходяща почва за различни проблеми. Замърсената среда уврежда лигавиците и те са податливи на атаките на вирусите и бактериите. Затова е добре често да се проветряват помещенията, да се поддържа добра хигиена на климатиците. И най-важното – да се използва всеки подходящ момент за разходка в чисти райони.

Негативните емоции

Страхът и нещата, които не искаме да си признаем удрят гърлото. Това са факти, които малко от нас знаят. Но всички сме усещали ужасна буца в гърлото, която ни засяда, когато сме ядосани, тъжни или сме премълчали гнева си. Важно е да балансираме емоциите, защото освен проблеми с гърлото те се отразяват и на щитовидната жлеза. Ако имате проблеми с гърлото, можете да си помогнете като например пеете. Звучи странно, но това добре раздвижва мускулатурата на гърлото и ще ви помогне и да излеете лошите емоции.

Помощ от специалистите

И още любопитна информация за здравето на гърлото заедно с много практични съвети може да научите по време на лекциите на топ УНГ специалисти в цялата страна. От 13 до 21 ноември те ще говорят в 6 български града – Плевен, Пловдив, София, Варна, Велико Търново и Бургас. Повече информация на dhu-bg.com.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X