Напишете дума/думи за търсене

Вместо козметика - зеленчуци

Наясно сме, че не сте в състояние да се откажете от любимите си глезотийки под формата на кремове, лосиони, гелове и други разкрасителни средства в бурканчета и флакони. Обаче не се забравяйте и природните им еквиваленти – те често са още по-уханни и ефикасни. Допълнителният плюс е, че ще ви заредят с пролетно настроение в тази тежка зима.

Домати
Те се истински склад на полезни вещества – витамини Е, А, В, К, а също цинк, калий, натрий, магнезий, желязо, пектин, антиоксиданти. Този богат състав работи за красотата в няколко посоки – предотвратява стареенето, ликвидира пигментните петна, изглажда бръчките, регулира дейността на мастните жлези, подобрява цвета на лицето. За да си направите маска срещу проблемна кожа, обелете един домат и го смачкайте на пюре. Нанесете сместа на лицето и отмийте след 20 мин. Използвайте веднъж седмично в течение на 1 месец.

Тази маска ще ви спаси от повърхностните възпаления (включително и гнойните) и мазния блясък. Срещу бръчки, смесете 1 с.л. настърган домат със същото количество мед и кисело мляко. Намажете лицето си, оставете за половин час, след което измийте и нанесете хидратиращ крем.

Моркови
Известни като стимулатор на бронзовия тен, морковите съдържат в себе си голямо количество бета-каротин, който в процеса на преработка от организма се превръща във витамин А – главният витамин на красотата. Този зеленчук има и високо съдържание на кобалт, бол, магнезий, калий и други важни минерали и микроелементи. Морковите пречистват кръвта, нормализират обмяната на веществата, стимулират изработката на меланин в кръвта. Освен това са антиоксидант и защитават клетките от свободни радикали, изглаждат дребните и дълбоки бръчки.

Направете си витаминозна маска, като настържете 1 морков и го смесите с 1 с.л. зехтин, 1 яйчен белтък и ? с.л. нишесте. Оставете на лицето за 15 мин и отмийте. Тази маска зарежда кожата с енергия и подобрява тена. Ако имате суха кожа на лицето, сварете 1 морков, отцедете и го сложете в блендер с ? авокадо, 1 с.л. сметана и 2 с.л. мед. Нанесете сместа за 10 мин, след което измийте с топла вода.

Краставици
Всеизвестно е, че 95% от тях са вода, а в останалите 5% има изобилие от витамини и минерали – В1 и В2, голямо количество калий и йод. Полезни са за хора със заболявания на сърдечносъдовата система и щитовидната жлеза. Краставиците притежават хидратиращо и тонизиращо действие, отлично снемат отоците и освежават цвета на лицето.

За да получите освежаващ тоник, изцедете сока от една краставица и го кипнете за 5 мин. Охладете, добавете 1 с.л. сок от алое и 2 с.л. отвара от мента. Обтривайте лицето 2 пъти дневно. За кожа, склонна към акне, обелете три краставици и ги настържете. Смесете получената маса с козметична глина в съотношение 2:1 и разбъркайте с малко топла вода. Стойте с маската 15 мин, след което измийте.


Тиква
Тя е богата на витамини от групата В, РР, Е, С, А, на редкия витамин К, на минерални вещества и ценни протеини. Благодарение на това се смята за един от най-ефикасните зеленчуци за подмладяване. Тиквените семки съдържат полезните омега-3 и омега-6 – те оказват противовъзпалително действие, понижават вероятността от сърдечносъдови болести, придават еластичност и мекота на кожата, овлажняват я, заздравяват косата.

Заради съдържанието на калций, магнезий, желязо и цинк, подобряват тена и се справят с възпаленията на лицето. За да си направите подхранваща маска, сложете няколко обелени парчета в блендер и смесете с яйчен жълтък или мед. Нанесете на лицето и измийте след 15–20 мин. Ако искате да получите тиквена маска за коса, направете с блендер тиквено пюре, добавете 3 с.л. кокосово масло и 1 с.л. масло от жожоба. Смесете добре до получаване на еднородна маса. Нанесете по цялата дължина на косата, сложете найлонова шапка и след половин час измийте с шампоан. Тази маска придава на косата блясък, прави я силна и еластична.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X