Напишете дума/думи за търсене

Сиренето като институция

Ще ви е нужна около половин година ако всеки ден опитвате по един нов тип френско сирене. Във всеки район на страната си има типично местен вид. Французите го консумират не като предястие, а преди десерта. Казват че микроорганизмите в сиренето пречистват стомаха и създават чувство за лекота. Черпим ви с няколко вида днес и ги поливаме обилно с хубаво вино. А какви са някои от най-популярните и интересни кулинарни шедьоври на Франция ни разказва Емилиан Манолов – мениджър на столичен ресторант.

Рокфор – Най-популярното сирене с плесен се приготвя от сурово овче мляко, без обезмасляване. На вкус е много мазно, със силен и пикантен акцент. На негова основа се приготвят ордьоври, сосове, суфлета и салати. Квадратче рокфор запечено в центъра на разрязана на две круша ще ви изпрати на седмото небе.

Бри
– Това меко сирене покрито с бяла благородна плесен се прави от непастьоризирано краве мляко, като може да се добави и 50% козе. „Бри дьо Мо” има плодови нюанси и натрапчив аромат, а „Бри дьо Мелюн” е с жълтеникава консистенция и с дъх на орехи. Като ястие се поднася запечено с мед със специална горелка, за да не се разтече сиренето.

Камембер
– Прясното сирене идва от Нормандия, където преди 200 години било изработено за първи път от селянка от местността Камембер. Рецептата й дал свещеник, който тя приютила по време на Революцията. По-сладко е на вкус от бри и може да се поднесе с бургундско вино.

Шевр
– Това козе сирене е меко и свежо и е едно от най-любимите на французите. В зависимост от продължителността на зреене, се произвеждат разновидности, които се увиват в слама, а други образуват мухъл.

Банон
– Прави се от козе мляко. Атрактивно е за подарък, защото на пазара се предлага увито в лозови листа. Вкусът му е сладък и незабравим.

Сел сюр Шер
– Сиренето е козе, с мек вкус и ухание на орехи. Поръсено е със сол, а кората му е покрита със стрити дървени въглища.

Сен Море
– Известното козе сирене се произвежда ръчно, като се навива на цилиндър, а във вътрешносттта му се поставя сламка от сено.

Други френски глезотийки за небцето

Супа „Буябес”
Иконата на провансалската кухня се приготвя от средиземноморски риби (ципура, лаврак, мерлуза, морски дявол и морски език) и морски дарове.

Пастети
Французите са луди по всякакви видове пастети от патици или гъски, които разстилат върху златистия и хрупкав хляб багета, превърнал се в символ на Франция. Ако пастетът е от маринован гъши дроб, се комбинира с черен кисел хляб.

Охлюви
Попаднете ли в Бургундия със сигурност ще ви нагостят с охлюви „а ла Бургиньон”. Те ги сваряват и сотират с масло и магданоз (или и с чесън) и ги връщат в черупките.

Волован на фурна е тарталета от многолистно тесто с пълнеж и запечена.

Шатобриан
Солидното говеждо филе печено на скара става популярно, след като готвачът на известния писател и предвестник на романизма в литературата Франсоа Рене дьо Шатобриан му го посвещава. Това се случва преди 200 години.

Шоколадов мус с портокали
Французите обичат да приключват похапването с ефирен Mousse au chocolat от горчив натурален шоколад, какао и портокалов ликьор, към който добавят захаросани резенчета портокал.

Касис Той е национален плод на Франция, който правят на крем (ликьор). Пие се като към него се добави – вино, пенливо вино, вермут, минерална вода. Приятно е съчетаването му с десерти или сладолед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X