Напишете дума/думи за търсене

Как да пазим очите си здрави

Ако прекарвате работния си ден пред монитора, то със сигурност знаете, че очите са тези, които са най-потърпевши от тази трудова експлоатация. Сухотата, замъгленото зрение и трудността при фокусиране са съпътствани нерядко от главоболие и болки във врата и гърба. Освен задължителните почивки, които трябва да си позволяваме, на всеки половин час, не е лошо от време на време да поглеждаме през прозореца, за да отморяваме очи. Работа върши и затварянето им поне за минута. И не обядвайте на бюрото.

мигайте
Голяма част от здравословното състояние на очите зависи от мигането. То овлажнява очите и го правим инстинктивно, но когато прекараме повече време пред монитора, сме склонни да мигаме по-рядко.

овлажнявайте
Ако имате сухи очи, не е лошо да слагате капки за очи, които да ги овлажняват. Особено некомфортна е сухотата на очите, ако в помещението има климатик или когато парното работи на максимални обороти. Дръжте на една ръка разстояние флаконче с изкуствени сълзи и „плачете” по няколко пъти на ден.

правилно съотношение монитор-очи
Много е важно дистанцията в работното ви пространство да е адекватна. Мониторът трябва да е на нивото на очите, да е антирефлексен и поне на метър от стола и. Нагласете яркостта и размера на шрифта според удобството на очите ви.

правилото 20-20-20
Просто, но работещо – на всеки 20 минути отивайте на 20 крачки от монитора за 20 секунди. Ако сте прекалено унесени в работата, навийте алармата на телефона си, за да ви напомня.

упражнявайте ги
Упражненията за очи доста подобряват здравето им. Въртете очните си ябълки първо по посока на часовника, а после обратно. Мигайте много пъти и леко притиснете с ръце клепачите си за няколко секунди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X