Напишете дума/думи за търсене

Какви са симптомите на детската мигрена?

Децата често се срещат с болката. Понякога на ръба на масата, друг път на тротоара. Внезапно или продължително, със сълзи и писъци или с тихо прошепнато „Ох!”. Знаят, че за ожуленото коляно трябва лепенка, а за ухото топла кърпа. А най-добре знаят, че мама може да лекува всичко.
Но когато на дневен ред е честото главоболие, на мама „докторската” диплома не стига. Тя знае, трябва специалист. Защото познава тази болка, съжителства с нея от години и подозира, че може да я е предала по наследство. Името й е мигрена.

Оказва се, че за нея няма възраст. И децата страдат, понякога твърде рано – от втората година. Първите симптоми може да се появяват в училищна възраст или в пубертета. Идва изневиделица, често се пренебрегва като състояние и още по-често се пропуска в прегледа. Особено при малките.

Причините за мигрената все още са неизвестни за медицината, но е установено, че предразположението към заболяването е наследствено. Изследвания в областта показват, че ако единият родител страда от мигрена, рискът за детето нараства с 40%. При двама диагностицирани родители вероятността може да достигне 90%. Предполага се, че фамилната обремененост по майчина линия е 2 по-силно изразена от тази по линия на таткото.

Какво може да провокира мигрената при децата?

Никой не може да предвиди с точност кога и какво може да я предизвика. Но сред отключващите фактори са недоспиването, дългият сън, консумацията на конкретни храни или недохранването, дехидратацията. Физическите натоварвания и дългият престой пред телевизора или комютъра също.

Симптомите на заболяването се проявяват по различен начин и степен във всеки отделен случай. При децата, типичната за възрастните болка в едната половина на главата, може да е изразена като общо главоболие, но с по-малка продължителност и сила. Може и да не е водещият симптом. Децата често чувстват болки в корема, внезапно гадене и повръщане, световъртеж. Възможно е кризите да са предшествани от така наречената „аура”. Състоянието е съпроводено със зрителни нарушения, изтръпване, неясен говор. Hо при децата се наблюдава относително по-рядко.

Как да разберем дали детето има мигрена?

Консултацията със специалист–невролог е задължителна. Мигрената се диагностицира трудно при децата. Може да се определи погрешно като заболяване на синусите, търсят се проблеми в зрението или се хвърля вината върху алергията. Предвид факта, че детето не може да осъзнае състоянието си, нито да го обясни, особено когато мигрената се появи за първи път, ролята на родителите в услуга на правилната диагноза е голяма.
Ако имате съмнения, че детето ви развива мигрена, наблюдавайте го и водете дневник за кризите, събитията преди появата им, сериозността и продължителността. Отбелязвайте дали детето се крие от светлината, търси тихо място за почивка, губи равновесие, става ли му лошо в колата. Тази информация е важна за специалистите и ще им помогне в откриването на заболяването, ако го има.
Мигрената не се лекува, но може да бъде овладяна и третирана успешно. Стига да е под медицинско наблюдение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X