Напишете дума/думи за търсене

Мобилно приложение ще търси рак, докато спим

Смартфоните се отличават с капацитет за обработване на данни, какъвто преди няколко десетилетия имаха само най-скъпите суперкомпютъри, пише британският вестник "Телеграф", цитиран от Фокус.

Теоретично, мрежа от смартфони би могла да анализира огромен обем информация. Това е концепцията зад ново приложение на Vodafone за операционната система Android, чиято цел е да използва мрежа от хиляди устройства, за да помогне за извършване на ракови проучвания.

Австралийският клон на компанията стартира софтуера DreamLab, който позволява на потребителите да “даряват” обработващата мощност на смартфоните си, докато спят. Когато телефонът е включен в електрическата мрежа и е напълно зареден, той получава неголяма задача за секвениране на гени от австралийския Институт за медицински изследвания “Гарван”. След като изпълни задачата си, устройството изпраща резултатите на Института, за да бъдат използвани за научни изследвания.

Потребителите имат възможност да изберат проекта, за който да допринасят - това може да е проучване на рак на гърдата, на яйчниците, на панкреаса или на простатата. Според Vodafone 1000 смартфона, използващи приложението са в състояние да ускорят изследванията до 30 пъти.

Услугата може да изразходи големи количества трафик, затова собствениците на смартфони могат да го ограничат до 250МВ, 500МВ или 1GB, като трафикът е безплатен за клиентите на Vodafone. В момента компанията разработва мобилно приложение за iOS.

“Медицинските изследвания са от ключово значение за борбата с раковите заболявания, но едно от нещата, забавящи напредъка е ограниченият достъп до суперкомпютри, които да обработват сложните данни. Това е ролята на DreamLabs,” посочват от Института “Гарван”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X