Напишете дума/думи за търсене

Зад кулисите на концерта на Ерос Рамацоти

На 7 ноември бе последното шоу на звездата за тази година, турнето продължава през цялата 2016 г.

В пет часа сутринта с екип от 73 човека започва подготовката за концерт на италианската звезда Ерос Рамацоти. На 7 ноември в зала Alpitour в Торино, Италия, бе последното му шоу за тази година от турнето Perfetto, с което той представя последния си едноименен албум.

Европейската обиколка започна на 12 септември в Римини, в София бе на 26-и. А концертът у нас е сред най-добрите до момента, твърдят от екипа. Бе разпродаден месеци по-рано, както всъщност се случва и с почти всички от останалите му участия. И все пак не може да се сравни с истерията, която Ерос Рамацоти предизвиква в собствената си страна. Италианците го обожават.

11 тира превозват техниката за концерта на звездата.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
11 тира превозват техниката за концерта на звездата. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Цялата техника, сцена, мултимедия се пренасят към всяка следваща спирка от обиколката с 11 тира. С тях пътуват и хората от техническия екип. Всеки един от камионите е брандиран с името на турнето. Пристигат ден по-рано или през нощта преди концерта. В ранни зори техниката се разтоварва и започва изграждането на сцената.

Тя се сглобява на две отделни части

- на едната се поставя огромната видеостена, на другата ще се качат музикантите и Ерос. Към 11 часа започват довършителните работи, по скелетата на тавана привързани с въжета работници нагласят част от осветлението, другите са долу и работят изключително бързо. Всички са с каски на главите. Финално се събират двете части в едно цяло, за да се получи огромната сцена.

Сцената започва да се строи в 5 часа сутринта, към 11 ч. вече се правят довършителните работи.
Сцената започва да се строи в 5 часа сутринта, към 11 ч. вече се правят довършителните работи.

Междувременно друга част от екипа се грижи за комфорта в гримьорните на певеца, неговите музиканти и двете беквокалистки. Пред всяка стая са струпани огромни сандъци с всичко необходимо, за да се чувстват добре. Освен дрехите за сцената, грим, всякакви декорации, включително малки възглавници, има и лекарства, ако някой се почувства зле. Във всяка гримьорна има по една жена, която превръща празната зала в суперкомфортна стая. В отредената за Ерос се палят и свещи на ниска масичка, бели завеси са закачени по стените, наредени са декоративни възглавници, малки статуетки. Всичко е в бяло и светлобежово.

Първо се изграждат две отделни части.
Първо се изграждат две отделни части.

Човекът, отговарящ за сигурността, минава и оглежда цялата зала, разговаря с гардовете от местната охранителна фирма и задава изискванията си.

Екипът няма време да излиза от залата и затова разполага на място буквално с всичко.

Огромно помещение е превърнато в ресторант с подвижната кухня,

която пътува с турнето. 4-има готвачи заедно с няколко местни помощници се грижат да осигурят сериозно количество храна, която е и доста разнообразна. Има няколко вида салати, основни ястия, десерти, плодове. На разположение са няколко кафемашини, сокоизстисквачка, всякакви напитки, но само безалкохолни. През целия ден хората от екипа се хранят там, като за обяд и вечеря менюто е различно. И тъй като повечето са италианци, задължително има поне един вид паста.

За много кратко време двете части се събират в едно цяло и се изнасят всички сандъци, в които се съхранява техниката.
За много кратко време двете части се събират в едно цяло и се изнасят всички сандъци, в които се съхранява техниката.

Междувременно още към 14 часа пред залата започват да се събират най-запалените фенове. Насядали по земята, те чакат чак до вечерта, за да успеят първи да се доберат най-близо до сцената. Други още към 11 часа се нареждат пред служебния вход на залата, откъдето очакват да мине Ерос Рамацоти.

Докато тече подготовката, италианската звезда е в хотела си. От екипа разказват, че си ляга рано, защото турнето е изключително натоварващо. Концертите са през ден или два, понякога са един след друг. От една точка до друга певецът се придвижва със самолет, понякога използва частна линия. Когато е с редовен полет, е в бизнес класа, влиза последен и слиза първи, придружен от личния си асистент Макс Томазини и Алекс Татич, който отговаря за сигурността. Това са хората, които са неотлъчно до звездата винаги, заедно разглеждат града, ако имат време за разходка, заедно обядват. Музикантите и останалите от екипа, които не са част от техническия, пътуват с турбус или също със самолет. Когато има концерти в Италия обаче, Ерос предпочита да се придвижва с личния си автомобил “Ауди RS6”.

Още към обяд феновете започнаха да се събират пред залата.
Още към обяд феновете започнаха да се събират пред залата.

Преди всеки концерт прекарва цялата сутрин в хотелската си стая. Обядва и ако няма среща с журналисти, се отправя към залата. В Alpitour се появява към 16,30 часа. Пристига с личния си автомобил, придружаван от част от екипа си, следван от друга луксозна кола. Появата предизвиква истерични писъци сред тълпата, която вече сериозно се е увеличила. Хората се втурват към колите, крещейки, но охраната успява да ги удържи и автомобилите потъват в подземния паркинг.

Първо се прави проверка на светлините и мултимедията.
Първо се прави проверка на светлините и мултимедията.

В 16 часа започва проверката на светлините, мултимедията, настройват се инструментите. Музикантите вече са пристигнали и

докато тече финалната подготовка, играят баскетбол в подземния паркинг,

после минават на футбол. Качват се на сцената към 17 часа за саундчека. На него присъстват и двайсетина от най-запалените фенове. Около тях стоят охранители, за да не тръгнат из залата. Музикантите и беквокалистките изпълняват части от различни парчета. Към тях се присъединява и Ерос. Сяда зад пианото, след това хваща и златистата си китара, като през цялото време се шегува с останалите на сцената. Саундчекът приключва в 18,06, и певецът се прибира в гримьорната си. На вратите вече са залепени табелки, на които е отбелязано в колко започва шоуто - 21,10.

До саундчека са допуснати само двайсетина човека.
До саундчека са допуснати само двайсетина човека.

Към 20,00 часа публиката започва да влиза, а най-нетърпеливите буквално тичат, за да заемат предни позиции. С тях се появяват и медицински екипи. По-късно се оказа, че присъствието им освен задължително е и абсолютно необходимо. По време на концерта се налагаше непрекъснато охраната да влиза между публиката и да изнася момичета, на които им е прилошало

- дали от емоцията, притискането от тълпата, топлината, или от всичко това накуп.

Концертът започна точно в 21,10 ч в препълнената зала. Ерос бе посрещнат с оглушителни викове от зрители на всякаква възраст - от деца и тийнейджъри до хора в зряла възраст. Два часа публиката пя всички песни от началото до края със своя любимец. Последваха бисове. По време на предпоследната песен хората от техническия екип вече се бяха подредили отстрани до сцената в очакване концертът да свърши и да започнат да прибират техниката.

Саундчек
Саундчек

Веднага след последното парче Ерос Рамацоти напусна залата и се отправи към Милано, където живее със съпругата и децата си. Дълго след като си беше тръгнал,

служебният вход бе окупиран от фенове, надяващи се да го зърнат.

На следващия ден - 8 ноември, италианският изпълнител бе гост в студиото на радио “Италия”. Пред ограничен брой зрители в залата, направи миниконцерт с музикантите си, разказа за турнето си. Пред сградата отново се бе събрала тълпа от почитатели, които крещяха името на звездата и пееха любимите си негови песни. Записът ще се излъчи в началото на декември едновременно по радиото и музикалния тв канал на компанията.

За да отбележи края на тазгодишната обиколка, певецът покани музикантите в тузарски ресторант и заедно със семейството си отпразнуваха успешния край.

Турнето на Ерос Рамацоти продължава и през следващата година. Първата спирка ще бъде на 14 февруари в Барселона, а европейското турне ще премине в световно.

Начало на шоуто
Начало на шоуто
Певецът през цялото време контактува с феновете, няколко пъти слезе и долу при тях.
Певецът през цялото време контактува с феновете, няколко пъти слезе и долу при тях.
Зад сцената техническият екип чака да приключи шоуто, за да започне да прибира обратно техниката.
Зад сцената техническият екип чака да приключи шоуто, за да започне да прибира обратно техниката.
Феновете, препълнили залата, пееха със своя любимец от началото до края.
Феновете, препълнили залата, пееха със своя любимец от началото до края.
Финал на концерта
Финал на концерта

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X