Напишете дума/думи за търсене

Ламбо се завръща с думите: "Не съм се отказал от сцената, дори търся нови роли"

С овации и ставане на крака публиката посрещна отново големия Стефан Данаилов на сцената на Народния театър "Иван Вазов" с постановката "Пигмалион" на 30 ноември. Актьорът се завърна по-силен и оптимистичен от всякога, след като претърпя сериозно заболяване, от което се измъкна благодарение на силния си дух.


"Не съм се отказал от сцената. Мога да излизам по веднъж в месеца да играя и това ще ме държи в кондиция. Дори започнах да търся нови пиеси, нищо че не виждам добре и ми е трудно да ги чета", сподели актьорът пред племенничката си Росица Обрешкова, която е и негов асистент в класа му от НАТФИЗ "Кр. Сарафов".
Ламбо излезе на сцената на Народния театър на 9 юни миналата година, малко след като съпругата му Мария си отиде.


"Знам, че тя щеше да се радва за мен, че съм си стъпил на краката. Затова го направих, повече за нея, отколкото за мен. Сега виждам, че двете неща, които могат да ме спасят от самотата, са сцената и учениците ми", сподели преди година актьорът легенда.


"Ако съм жив и здрав, през януари ще направя юбилейното 150-о издание на "Пигмалион". Тогава ще го отпразнувам царски", надява се майор Деянов. Малко преди това - на 7 декември, е последното представление за годината на "Пигмалион". То ще е два дни преди рождения ден на Мастера.
"Отново ще му направим незабравим рожден ден, той знае това и го очаква", обясниха от Народния театър.


Със сигурност и тази година Ламбо ще събере всичките си ученици и техните наследници на среща на випуска.


"Разбрахме се това да са нашите моменти заедно. И тази година очакваме всичките му класове да сме заедно на празника на учителя", каза Влади Въргала, един от първите, завършили майсторския клас на Ламбо.


От 2012 г. насам Стефан Данаилов поведе тежка битка с онкологично заболяване, премина през мъчителни процедури и химиотерапии и точно когато беше си върнал надеждата, че ще оздравее, загуби съпругата си Мария. Измъчен от болестта и тежките мисли, актьорът довърши снимките си за сериала "Фамилията" и прекрати всякакво участие в театъра. "Пигмалион" падна от афиша на Народния с уточнението, че ще се играе само когато Ламбо прецени, че е в добро здраве и няма да подведе колегите си, ако падне представление.


Година преди това оптимизмът на любимия на поколения студенти от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" преподавател го предаде, когато в рамките на месеци изпрати в последния им път колегите си Тодор Колев, Чочо Попйорданов, Рангел Вълчанов. Пред тленните останки на Тодор Колев той единствен произнесе молитвата: "Господи, пощади българските артисти!". А когато се сбогува с Георги Черкелов, тъжно констатира: "Май аз съм единственият, който остана жив от "На всеки километър"". Приятелите на Ламбо бяха смутени тогава и му отвърнаха: "Не викай дявола".


След всички битки досега все пак Мастера оцеля. За да излезе отново на сцената в Народния театър с думите на Джордж Бърнард Шоу: "Най-големият грях към ближния не е омразата, а равнодушието. Това е истинското дъно на безчовечието".

Лили АНГЕЛОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X