Напишете дума/думи за търсене

Нова технология вещае края на компютърните пароли

Снимка: Архив

Стартираща компания за киберсигурност, която предвещава края на паролите, е получила 350 000 лири от водещ британски инвеститор, пише "The Telegraph", цитирана от агенция "Фокус".

Основаната в Единбург AimBrain разработва свързани със сигурността технологии, базирани на поведенческа биометрия. Софтуерът й проследява и запаметява начина, по който човек взаимодейства с мобилни устройства - от скорост на писане до сила на натиск и мяста върху екрана, където се правят плъзгащи движения.

Разполагайки с тази информация, машината може да идентифицира самоличността и да блокира достъпа на неоторизирани потребители, служещи си с открадната парола. Това означава още, че няма да е необходимо хората - от търговци, използващи системи с висока степен на защита, до клиенти, извършващи мобилно банкиране, да въвеждат повторно паролите си, за да поддържат сесията активна.

“Обикновено хората трябва да избират между удобството и сигурността. Това е грешен подход. Визията ни за бъдещето е, че всяко устройство, с което взимодействаме ще знае кои сме и просто ще функционира. Няма да има нужда да помним пароли”, казва Андриус Сутас, един от основателите и изпълнителен директор на AimBrain.

Проследяващият поведение софтуер функционира най-ефективно при продължителна активност, а не при регистрация, но AimBrain ще включи възможност за лицево разпознаване следващата година, за да замести паролите.

“Не смятам, че паролите напълно ще изчезнат. Начинът им на използване обаче определено ще се промени - избирането на 15 случайни знака ще стане напълно излишно”, казва съоснователят Алесис Новик.

Изчислява се, че киберпрестъпленията костват на глобалната икономика 445 милиарда долара всяка година. Сутас посочва, че AimBrain не би могла да предотврати хакерските атаки срещу водещи световни компании, но би могла да предотврати използването на откраднатите от престъпниците пароли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X