Напишете дума/думи за търсене

Коледните подправки съдържат вещества, които вдигат настроението

С различни уникални съставки действат като антидепресанти, №1 е мускатовото орехче

Прави са били майките ни да казват, че Коледа е обикновен ден, ако домът не замирише на меденки, баклава, щрудел, тиквеник, джинджифилови сладки. Тези думи са най-честият отговор на идеята да се спестят усилия в кухнята и да се купят готови сладкиши.

Домашната храна е винаги по-здравословна, но дори и дебютиращите кулинари забелязват другата голяма разлика. Пакетираните имат по-скоро универсален аромат, а направените вкъщи опияняват с уникален вкус и дъх на истинска канела, мускатово орехче, джинджифил, роза, кардамон, карамфил.

Психолозите са убедени, че обичаме тези миризми, защото асоциираме с тях детската си представа за семеен празник. За уюта на бащиния дом, където човек се чувства закрилян и обичан, независимо на колко години е.

Диетолозите имат друга версия: обичаме толкова много коледните празници заради обсебващата магия на традиционните подправки. Във всички коледни подправки се съдържат вещества, които най-общо може да се нарекат антидепресанти. Затова и повечето подправки, типични за рождественското меню, са в арсенала
на шамани и лечители по цял свят.

Всяка от тях има уникален вкус и неповторим, силен и запомнящ се аромат. Някои от тях цели векове са в центъра на т.нар. кървави войни за подправките. Най-драматични са борбите за монопола върху доставките в Европа на мускатовото орехче, наричано и индийско. Днес основният внос е от Индонезия, което не пречи за суперкачествени да се смятат добитите в Гренада.

Мускатовото орехче не може да се сравни с нищо друго в света. Неговият интензивен мускусен привкус идва от една много специална съставка с ефект върху настроението - миристицин. Тя се открива в състава и на магданоза, морковите, целината и други растения, но е най-концентрирана в екзотичната подправка. Веществото е релаксант и стимулант, използван широко в народната медицина за облекчаване на тревожност и депресия и като афродизиак.

Особеното е, че в големи дози има токсичен ефект. Затова лекарите предупреждават, че е опасна идея да се използва в количества, по-високи от нормалната кулинарна употреба. А тя е по щипка за ястие или сладкиш. За максимален вкус големите готвачи използват индийското орехче в съчетание със сметана и ягоди.
Най-смайващото предимство, което се приписва на източната подправка, е че може да подсили успеха от терапиите при най-честия вид рак на кръвта.

Последно мускатовото орехче записа неочакван респект сред козметичния бранш. Разбра се, че е едно от 6-те известни до момента растения , които съдържат ензима еластаза - нещо като стоппатрон за разграждането
на еластина, който поддържа младостта на кожата.

Базови вещества и аромати в истинската цейлонска канела (да не се бърка с по-евтината касия), кардамона, карамфила, розовото масло, джинджифила подобно на индийското орехче помпат настроението. Всяка една от подправките е популярна и като лек за много състояния и заболявания. Включително за диабет, хипертония, затлъстяване, артрит, невралгии.

Но медицината предупреждава, че надвишаването на обичайните количества за използване на подправките може да раздразни стомаха, червата, черния дроб, панкреаса, жлъчката. Отделно има данни, че в големи дози повлияват в различни посоки реакциите на рецепторите и така се намесват с неочаквани ефекти в работата на нервната система.

Смолите на иглолистните също са антистрес терапия

Има повече от една причина, поради която иглолистните дръвчета ни зареждат с приятни чувства и бодрост, твърди ново японско проучване. Към известния факт, че чистят въздуха, се добавя и ароматерапевтично предимство. Без никакви други помощни техники миризмата на борова смола намалява безпокойството и понижава стреса. Възраждането се наблюдава дори при хора, които в конкретния момент се чувстват пресирани от екстремно йболестно напрежение.

У нас боровата смола се сдоби със славата на лековито средство за много болести през последните 2-3 години. Във всички планински курорти я предлагат в малки бурканчета и с листовки, според които е панацея за всяка болка. Купува се дори от хора, които не са убедени, че ще ги отърве от болка, но искат да се възползват от естествения траен ароматизатор за дома.

По подобен начин въздейства и тамянът, който също е вид дървесна смола, но с екзотичен произход. Дали затова традицията на Бъдни вечер изисква домът да се прекади с тамян?

На упойващо успокояващия аромат на тамяна се дължи използването му в религиозни обреди. А противовъзпалителните свойства обясняват интереса, на който се радва сред хора с различни заболявания. преследващите здраве хора.
Смолите се добиват чрез нараняване на кората на дървото и събиране на лепкавото вещество, което източните народи наричат божествени сълзи. След втвърдяване се използват за различни цели.

Ако имате избор, купувайте от по-непрозрачните видове тамян, правилото важи и за местните видове борови смоли, съветват познавачите. Аргументът им е, че в мътните сълзи на дървото има повече ароматни вещества.
С използването им обаче не трябва да се злоупотребява, защото модерната наука откри, че дългото излагане на летливите съставки особено от дима на смолите може да има токсичен ефект.

ОТ ФРУКТИЕРАТА

Цитрусово ухание премахва умората. По този начин става третият, завършващ елемент на терапевтичния комплекс от традиционните коледни аромати. От популярните в България плодове от южната дузина най-много етерични масла съдържа кората на класическите сортове мандарини. Практическо свидетелство за това е, че близо до жив огън пръските от кората на оранжевото сочно плодче пламват и изгарят на мига.

Най-ободряващо въздейства етеричното масло в кората на добре узрелите лимони. А най-бавно губят свежест корите на портокалите. Набучен с гвоздейчета карамфил, този плод е най-евтината и дъхава украса на коледната трапеза. За цялостното въздействие помага и сполучливото от декоративна гледна точка съчетание на цветовете.

Когато корите ще се използват за сладкиши, задължително купувайте биоцитруси. Във всички други може да има пестициди, багрила, восък и други ненужни на организма добавки за трайност на продукцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X