Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Боуи се жени на песен на Янка Рупкина

Дейвид Боуи - един от най-големите на музикалната сцена, почина на 10 януари след 18-месечна борба с рака. Трагичната вест бе съобщена на страницата му във фейсбук.

Новината за голямата загуба бе потвърдена в туитър и от сина му - английския режисьор Дънкан Джоунс. Неофициалната информация е, че Дейвид Боуи е имал рак на черния дроб.

Само два дни преди смъртта си големият певец навърши 69 години и на същата дата - 8 януари, пусна 28-ия си албум Blackstar. Предишната му тава The Next Day се появи през 2013 г. след десетгодишна пауза.

Истинското име на певеца е Дейвид Робърт Джоунс. Роден е през 1947 г. в Брикстън, предградие на Лондон. На същата дата - 8 януари, е роден и Елвис Пресли.

През 1953 г. семейството на Дейвид Боуи се мести в друго предградие - Бромли, където бъдещата звезда пее в училищния хор. В началните класове започва и да танцува, а преподавателите му твърдят, че е изключително талантлив, а самоувереността му е нетипична за толкова малко дете. Към творческите занимания родителите му добавят и уроци по пиано, а през 1961 г. преминава на саксофон. 

Дейвид и първата му съпруга Анджела
Дейвид и първата му съпруга Анджела

Година по-късно той претърпява сериозен инцидент в училище. Заради момиче се сбива с приятеля си Джордж Ъндърууд, който нанася удар в лицето на бъдещата звезда, а пръстенът му попада в окото на Дейвид Боуи. Първоначално лекарите казват, че има сериозна опасност да загуби зрението си. Следват операции и четиримесечно възстановяване. В крайна сметка зрението му е спасено, но зеницата му остава силно разширена.

Въпреки инцидента Дейвид и Джордж остават приятели. Записват заедно албум с бандата им The King Bees. Но Ъндърууд се отказва от музиката и става художник. По-късно илюстрира някои от ранните албуми на Дейвид Боуи.

Бъдещата звезда на музикалната сцена събира първата си банда едва на 15-годишна възраст. В средата на 60-те години на миналия век решава да промени името си на Боуи, за да не го бъркат с популярния по това време фронтмен на групата The Monkees Дейви Джоунс. 

Дейвид Бауи като дете
Дейвид Бауи като дете

През 1967 г. издава и дебютния си албум David Bowie, който обаче няма особен успех. Истинският пробив е през 1969 г., когато излиза парчето Space Oddity от втората му тава. Това е и първата песен на Дейвид Боуи, влязла в музикалните класации.

Две години по-късно изпълнителят прави промяна и в личния си живот. Жени се за Мери Анджела Барнет. Двамата се запознават, след като тя тъкмо е изгонена от колеж заради връзка с друго момиче.

Среща ги техен общ приятел, за когото се твърди, че е имал връзка и с двамата. През 1971 г. Анджела ражда сина им Дънкан. На него е посветена песента Kooks, включена в албума Hunky Dory, излязъл през същата година.

Бракът на Анджела и Дейвид Боуи продължава 10 години, като двамата не крият един от друг, че са бисексуални, и поддържат паралелни връзки, а често разменят и партньорите си. 

Иман и дъщеря им Александрия
Иман и дъщеря им Александрия

Топмоделът Иман е втората съпруга на певеца. Двамата сключват брак през 1992 г. във Флоренция. По време на церемонията звучи “Калиманку Денку” в изпълнение на Янка Рупкина. Двамата имат дъщеря - Александрия “Лекси” Зара Джоунс, която тази година става на 15 години. 

Певецът със сина си Дънкан Джоунс
Певецът със сина си Дънкан Джоунс

Дейвид Боуи става популярен и като Ziggy Stardust, боядисва косата си в яркочервено и гримира силно лицето си. Така е кръстен и албумът, който излиза през 1972 г. В този период той започва да прекалява и с наркотиците. В медиите се тиражират обвинения, че поведението му е нестабилно и налудничаво.

В края на 70-те успява да се пребори с тази своя зависимост и един след друг пуска двата албума Lodger и Scary Monsters.

През 1985 г. Дейвид Боуи изживява тежка семейна трагедия. 9 години по-големият му брат Тери, който е болен от шизофрения, се самоубива. Той е вдъхновението за Дейвид да напише парчетата Aladdin Sane, All The Madmen, The Bewlay Brothers и Jump They Say.

През годините звездата минава през много музикални стилове, оставяйки трайна следа на световната сцена. Освен певец той беше композитор, продуцент, аранжор, аудио инженер. Изявява се много успешно и като актьор, оставяйки на феновете над 20 филма със свое участие. 

Със съпругата си Иман
Със съпругата си Иман

Вчера Германия благодари посмъртно на британския певец, като заяви, че той е помогнал за падането на Берлинската стена през 1989 година.

“Сбогом, Дейвид Боуи. Ти си сред героите. Благодарим ти, че помогна за падането на стената”, написа германското външно министерство в официалния си профил в туитър, като качи и видеото към песента на Боуи “Герои”, снимано в разделения по това време Берлин.

През 1987 г. певецът изпълнява парчето по време на концерт пред сградата на парламента в Западен Берлин, привличайки край Берлинската стена стотици младежи от източната част на разделения град.

Много световни знаменитости изразиха скръбта си от загубата на Дейвид Боуи в социалните мрежи. 

В началото на 70-те години той боядисва косата си в червено.
В началото на 70-те години той боядисва косата си в червено.
 

Материалът е на в. "24 часа". За още интересни истории и новини посетете сайта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X