Напишете дума/думи за търсене

От смесените бракове се раждат истински космополити

Смята се, че децата от смесени бракове са по-здрави, по-жизнени и по-талантливи. И многобройни изследвания на специалистите доказват това твърдение. Потвърждава го и Оксана Хорват-Станчева, астролог, психолог и психотерапевт. Тя е от Беларус и беше омъжена за известния астролог Иван Станчев, който почина преди 9 години. С него се запознава, докато учи в Германия. Имат дъщеря Анаис.

Малките да не растат с объркана идентичност

При всички случаи, децата, които растат в семейство със смесен брак са по-облагодетелствани по отношение на култура, история, традиции, езици. Естествено, обединяването на повече култури е богатство за малките, които се развиват като истински космополити.

Важно е обаче да не са с объркана идентичност, макар че в повечето случаи малките сами се идентифицират, подчертава Оксана. "Моята дъщеря Анаис например, от съвсем малка се е определила, че е българче. И за миг не е помислила, че може да е и рускиня. Добре е родителите да внимават за идентичността на детето. Обикновено то се свързва с държавата, в която живее, помага и училището където учи, приятелите.

Имам приятелка рускиня, женена за арабин, а семейството живее в Германия и децата говорят руски, арабски и немски. Майка им им говори на руски, баща им на арабски, а в училище превключват на немски".

Всеки от родителите да говори на своя език с хлапето

Известно е, че малчуганите много лесно усвояват езици и най-интересното е, че не ги бъркат. Психоложката обяснява, че най-важно при смесените бракове е всеки от родителите да говори с децата си на майчиния си език. Принципът да е: един човек - един език. Тогава и хлапетата ще го научат по-добре и няма да се объркват. Не е страшно, ако помежду си родителите говорят на различни езици.

"Когато се роди дъщеря ми, аз й говорех само на руски. Тя добре ме разбираше, даже я научих на руски стихчета. Но в един момент започна да ми отговаря на български и се получаваше доста смешна комуникация. В един момент така ме завъртя животът, че аз спрях да й говоря на руски и тя започна да го ползва по-пасивно. Тогава осъзнах, че ще трябва да я пратя при майка ми в Беларус, за да поживее в среда, където се говори само на руски. Сега е по-добре. Важно е родителите да знаят, че когато един език се усвои в ранна възраст той е траен и дори малко да се забрави, лесно се възстановява".

Оксана Хорват-Станчева
Оксана Хорват-Станчева

При децата в двуезични семейства любопитството и стремежът към повече знания се изостря, което е естествено. Те имат възможност да живеят ту в една, ту в друга страна. Затова растат по-отворени към света, тъй като имат поне две гледни точки. Тези хлапета се отличават и с по-голяма адаптивност, от най-ранно детство усвояват два различни модели на поведение.

Понякога хлапетата са подложени на по-голямо напрежение

Ако са родени и расли другаде, но семейството решава да живее в България например, възможно е хлапетата да се приспособят по-трудно към условията. Може да имат по-различно поведение от връстниците си, да се обличат нестандартно, да не се впишат в средата, в която са попаднали, дори да бъдат отхвърлени.
При смесените бракове ма и повече предпоставки за конфликти между родителите, които могат да се отразят на децата.

Майка ми е бяла, баща ми цветнокож

Децата, родени от такива бракове визуално се различават от останалите. Като по-различни те предизвикват по-голямо любопитство от страна на околните, което със сигурност допълнително ще ги стресира. Ако едно дете е постоянно разглеждано и наблюдавано от другите, няма как да не се изнерви. То може и да бъде отхвърлено и да не успее да се интегрира. Тогава трябва да се намеси психолог и да се работи с целия клас в училище, ако се налага. Родителите също трябва да разговарят повече с него. Няма как да се заличи разликата, която е очевидна. Трябва да му се обясни, че различен не означава нито по-добър, нито по-лош, обобщава психоложката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X