Напишете дума/думи за търсене

Не смартфони, а сеизмографи

Смартфони ще алармират за земетресения. Това твърдят изследователи от Американската агенция по геология.
Те са намерили начин да използват пълния капацитет на едно от най-иновативните изобретения в историята на човечеството.

Наясно сме, че датчиците, вградени в модерните телефони, измерват крачки, следят за изминалото разстояние от потребителите си, за това колко стъпала са изкачили, колко часа сън им се събира средно на ден, знаят с точност показателите на кръвното им налягане.
Оказва се, че те имат още едно безспорно предимство и то може да се нарече животоспасяващо.

Сензорите, замерващи здравните ни стойности, дават адекватната възможност на смартфоните да се превърнат в сеизмографи, предсказвайки земетресения, твърдят учените зад океана.

Вграденият акселерометър може да засече ранните сигнали за земетресение от седма и по-висока степен по скалата на Рихтер.
Хора, които се намират в райони, близки до епицентъра, ще бъдат предупреждавани за приближаващото природно бедствие в рамките на секунди.

Американските геолози споделят, че след като се обединят данните от акселерометъра и GPS панела, се създава много точна картина на сеизмичната активност в режим на реално време.
Тази животоспасяваща технология е безплатна, защото тя вече се намира в умните телефони.
Единственото нещо, което се изисква от собствениците на тези джаджи, е да инсталират специално приложение, което събира данни и ги изпраща за анализ през интернет в сеизмологичен център.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X