Напишете дума/думи за търсене

Венелина Гочева и Валери Найденов: Бъдеще имат качествените медии

Сегашният главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, издателят и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева и първият главен редактор Валери Найденов (от ляво на дясно) пред първите страници на изложбата в НДК. Тя е отворена за посетители до 21 април.

Вестник „24 часа“ предлага най-доброто на пазара на печатните издания, заяви създателят и първи главен главен редактор Валери Найденов в предаването „Преди обед“ на Би Ти Ви. Бъдеще имат само качествените вестници, каза настоящият издател и най-дългогодишен главен редактор на вестника Венелина Гочева.

Двамата бяха в студиото на „Преди обед“ по повод 25-ата годишнина на вестника. В понеделник – 18 април, когато е рожденият му ден, „24 часа“ ще открие официално в НДК изложба с 25 първи страници.

Как ги избрахте, питаха водещите. „Това са важни моменти от живота на всеки българин", обясни Гочева. Ще бъде представено и списание, което екипът на „24 часа“ издава специално за годишнината си – „Новите 25“. В него известни автори прогнозират бъдещето в различни области от живота ни.

Виж видеозапис от предаването тук

Гочева и Найденов си спомниха как са правили нулевия брой на вестник „24 часа“ през 1991 г. Той беше експериментален, не беше пълен, а само за нас, но изтече от печатницата и се продаваше на Орлов мост, разказа Валери Найденов. Автобусите на „Плиска“ бяха пълни само с „24 часа“, хората се тълпяха сутрин на опашки, каза журналистът. По онова време, преди излизането на „24 часа“, другите вестиници те удряха по главата с паве – такива им бяха заглавията и езика, каза Найденов.

Много ни копираха всички други издания. Сега правят това със сайта на „ 24 часа“, добави Венелина Гочева. Тя подчерта, че чрез сайта вестникът живее нов живот в интернет. 776 700 уникални посещения има сайтът за месец февруари и това е чист трафик, което поставя „24 часа” в топ три на новинарските сайтове.

Според Гочева силата не вестника е в анализите и коментарите, в задълбоченото представяне на новините. „24 часа” представя различни мнения, което рядко се забелязва в силно поляризираната днешна журналистика. Издателят на „24 часа“ се гордее с целия екип и звездите Слави Ангелов, Капка Тодорова, Алексения Димитрова, Георги Милков, Кристина Кръстева, както и с най-перфектния редакторски отбор.

Тези хора са великолепен екип, който работи по различни проекти. „24 часа” стои зад уникалното списание „Тренд“, зад успешния седмичник за възрастни българи „Клуб 100“, в понеделник ще представим новото издание „Новите 25“, което излиза веднъж на 25 години. Имаме още много проекти, но няма да ги издавам, каза още Венелина Гочева.

На въпрос дали през годините е имало натиск върху вестника, издателят заяви: „Няма натиск. Може да е имало опити, но аз предпочитам да поемам всичко на гърба си и колегите да не усещат. Журналистите на „24 часа“ трябва да се чувстват спокойни“.

Виж видеозапис от предаването тук

Найденов и Гочева коментираха и темата с фалшивата партийна книжка на Софиянски, публикувана на 11 ноември 1995 г. Много съм горда как постъпи Валери, след като се появи този компромат, заяви Гочева. Найденов разказа: „Ще кажа самата истина – другарите в БСП направиха тази фалшификация, натресоха ни я насила, Блъсков я донесе и нареди да я пусна, нямаше време да я проверяваме 2 часа преди затварянето на вестника. Много пъти съм се извинявал на Софиянски, той добре разбира. Чакам БСП да се извини. Това беше изцяло тяхна простотия, насочена срещу „24 часа“, защото искаха да лансират друг вестник тогава.“

Найденов разкри, че банкерът Венцислав Йосифов му разказвал, че хора около Виденов дори обсъждали убийство на първия главен редактор на „24 часа”.

Стига сме се самобичували. Вечерта, когато направихме това, не бях съгласна. Казаха ми, че не разбирам от новини тогава. Мишките се изпокриха, а аз предложих на Валери да отидем в НДК при нашите репортери, за да ги подкрепим, те не бяха виновни. Никой там не ни каза „Браво“, върнахме се след полунощ в редакцията и го попитах: Ние излъгахме ли? Той ми отговори: Аз мислех, че е истина. Тогава му припомних, че ни е учил да се извиняваме, когато сгрешим. Валери седна същата вечер и написа лично мнение, разказа Гочева. Според нея е време да бъдат защитени авторските права в интернет, за да остане качествената журналистика.

Иначе разговорът започна с шеговито редактиране на анонса за разговора с Венелина Гочева и Валери Найденов, че не са доайените на журналистиката, а са големите в журналистиката. Ние сме просто репортери, бе скромен първият главен редактор на „24 часа”. А двадесет минути по-късно прогнозираха, че след 25 години ще са ценни нормалните и почтените хора.

Виж видеозапис от предаването тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X