Напишете дума/думи за търсене

Искате да отслабнете? Опитайте с подправки

Философията на индийското хранене има няколко прости на пръв поглед правила. Ако ги спазвате обаче не просто ще постигнете желано тегло, но и ще се погрижите за здравето си.

Индийската диета се основава върху принципите на вегетарианство и балансираност. Основното правило е да не гладувате, а да похапвате на всеки три часа – средно по 5-6 пъти на ден, но по малко, така че организмът да не е нито под стрес от глад, нито от преяждане. В Индия закуската е на особена почит, така че в никакъв случай не я пропускайте.

Плод преди основното

Другият основен принцип е да се яде плод половин-един час преди всяко хранене. По този начин си набавяме достатъчно фибри и се спасяваме от вълчия глад, който ще ни накара да изядем две допълнителни порции.

Максимално се ограничава месото. Набляга се на зеленчуци и плодове, ядки, зърнени култури, леща и ориз. Много важни са и подправките – на особена почит в индийската култура. На всяко ядене се добавя къри или куркума или канела. За тях се смята, че стимулират метаболизма.

Ако все пак страдате от анемия или не можете без месо, индийската диета разрешава да се приема бяло пилешко или риба два-три пъти седмично.

Според режима не бива да консумирате едно и също ядене два поредни дни. Причината е, че индийците вярват, че всяка храна носи различна енергия и, че за доброто здраве е необходимо да се зареждаме енергийно с разнообразни вибрации.

Без кафе и алкохол

В индийската диета се включват много чай, особено зелен и вода – преварена или филтрирана, а не минерална. Изключват се напълно обаче кафето, алкохолът и газираните напитки. Смята се, че те променят баланса в организма и провокират или кризи на глад или допълнителен стрес, от който пълнеем.

Индийската диета забранява както препълнените, така и почти празните чинии – отново се търси златната среда. Индийците вярват, че и гладът и преяждането нарушават равновесието в организма и неизменно водят до негативни последици.

От значение е дори температурата на ястията. Те не бива да са нито прекалено горещи, нито прекалено студени, а с приблизителна температура на тялото, отново за да не се създава допълнителен стрес.

Освен това се препоръчва никога да не се храните на крак, бързате, изнервени сте или сте ядосани. Много важно според индийската диета е да се храните бавно, спокойно, без шумове и разсейващи елементи и с пълна концентрация върху храната, която приемате. Така много по-бързо ще усетите ситост и няма да се налага да ядете допълнително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X