Напишете дума/думи за търсене

С череши сваляме кръвно и килограми

Според ново проучване сок от тях сваля кръвното, дава жизненост и свежест. Плодът помага за отслабване.  

Едни хора преяждат по празници, други - от сутринта, казват диетолозите. С този афоризъм обобщават личните си впечатления от бързото обезформяне на нацията. Или творчески перифразират извода на Световната здравна организация, че затлъстяването вече е пандемия.

Да приемем, че сме в по-леката категория. Но дори и в този случай се нуждаем от разтоварване и детокс. Кръвното ни вероятно е реагирало на празнуването с печено агнешко, дроб сарма и чести наздравици. Със сигурност дрехите ни стягат около талия.

Като по заявка идват данните на британски учени за вкусна рецепта за възстановяване. В ново проучване върху ограничен брой доброволци с ранни признаци на хипертония се оказало, че прием на сок от череши може да се сравнява с някои лекарства за хипертония.

Участниците били разделени в групи. Едните получавали истински сок, другите - плацебо от оцветена и ароматизирана вода. След изпиване на 60 милилитра от плодовия
концентрат, разредени със 100 мл вода, кръвното падало със 7 на сто в рамките на 3 часа. Това според учените било достатъчно да се намали рискът от инсулт и от сърдечни заболявания съответно с 38 и с 23 процента.

Екипът приписва добрия ефект върху артериалното налягане на съдържащите се в черешите фенолни киселини. Те са едни от най-силните естествено срещащи се в плодовете биоактивни молекули. По своя характер са антиоксиданти - вещества, които помагат на клетките в организма да се борят с разболяващите ни окислителни процеси.
Най-значимото понижаване на кръвното настъпвало, когато две фенолни киселини - протокатехиновата и ваниловата, достигнали пикови стойности, обясняват учените. Те смятат, че черешите имат потенциал за управлението на високото кръвно.

Според наши диетолози сходен ефект ще имат и целите плодове. Предимство, от  което ще се възползваме пълноценно с излизането на родната реколта на пазара. 

До момента черешите имаха изключителна популярност в монодиетите за бързо отслабване или като базов плод в суровоядните режими за здравословно намаляване на теглото през пролетта. Допълнителен ефект от антиоксиданетите във вкусния плод е доказаният прилив на жизненост и освежаването на кожата.

В най-разпространения у нас вариант черешовата диета се препоръчва за 3 до максимум 5 дни. През целия период се яде само плодът и обилно се пият течности - вода и топъл чай без захар. Най-рязко отслабват хората със значително наднормено тегло.
Режимът обаче трябва да се съгласува с лекар. Той е неприемлив за хора със стомашно-чревни проблеми и особено за страдащи от колит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X