Напишете дума/думи за търсене

Уикенд без пари

Баба знае две и двеста, оказва се и вие. Можете и с по-малко, с по-скромно, с по-тихо. Може да изкарате един уикенд без пари. Звучи като предизвикателство, което е твърде непосилно за консуматорските ви способности. Или като нещо, за което нямате време и усилия за губене. Пък и не виждате причина да си го причинявате, имате достатъчно и за делника, и за празника.

Започнете с подготовката отдалече
Вземането на подобно решение не е проста работа. Нито лесна. Ще се изненадате колко е трудно да се пренастроите от активен потребител към въздържател за цели два дни. Обмислете решението си добре и съставете план. Никога преди не сте си давали сметка колко ви излиза един уикенд в пари. Запишете на лист обичайните си харчове и пресметнете общата им сума. Не бихте имали напротив да я притежавате в сметката си и в понеделник, а това е добра мотивация да се подложите на краткосрочната финансова диета.

Отрежете това, без което може да минете
Занаяти, кино, клуб, шопинг, сладкарница, йога. Не може да ги заличите всички от програмата, та това би означавало да се изтриете от лицето на земята или по-лошо - от фокуса на социалното ви обкръжение. Вземете се в ръце, светът няма да се свърши, ако една събота не въртите грънчарско колело или не вдигате гири във фитнеса. Молът няма да избяга, а стречинг на бедра може да направите и на килимче у дома. А ако приятелите ви долипсват много, поканете ги вкъщи с условието да си донесат и пицата.

Включете безплатни заместители в програмата
Тривиално, но факт. Разходката в парка може да запълни много място във вече оределия ви график за уикенда. Покорете някой близък планински връх, проверете гумите на колелото и си припомнете как се кара. Идеята е да избягвате места, които ви изкушават да пазарувате. Бирата и кафето също се броят за разходи, стойте далеч от услужливите заведения край пътя и в градинките. А ако не ви се мърда на открито, почетете книга, забъркайте домашен хляб, направете чистка в гардероба или в шкафа с обувки. Само не правете грешката да замените физическото обикаляне по магазини с покупки онлайн.

Изтърсете джобовете при доверен приятел
Харчите обикновено толкова, колкото имате в себе си, а понякога и повече. За това се лишете от изкушението да разполагате с пари и дайте кеша и банковите пластики на приятелско съхранение. Далече от очите, далече от желанието да ги похарчите.

Подходете креативно в кухнята
Най-лесно е да напазарувате обилно преди уикенда и така да не ви се налага да харчите средства за храна през двата дни. Не това е смисълът обаче. Задоволете с това, което може да откриете в хладилника и кухненските шкафове. Има много начини да сготвите ориз или картофи. Макарони със сирене е идеалното меню за бърза закуска. Сиренето, разбира се, не е задължително. И лъжица мед, в краен случай захар, е достатъчна, за да направи пастата напълно поносима за похапване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X