Напишете дума/думи за търсене

Спорт преди хранене за тънка талия

Когато сме на диета, често ни обземат пристъпи на глад, и понякога не можем да им устоим. Канадски учени обаче съветват не да гладуваме, а просто да спортуваме преди хранене.

Учени от Монреалския университет са провели изследване, в края на което доказват, че ако извършваме физическа активност 15 минути преди хранене, намаляваме с 23% консумацията на мазни храни и с 11% усвояването на калории. Причина за това е, че веднага след физическа активност желанието за консумация на мазни и по-калорични храни рязко спада. Това се дължи на факта, че физическото усилие намалява секрецията на хормона грелин, който е наричан „хормон на глада“. Именно той е отговорен за това да започне да дава сигнали на мозъка кога е време за ядене.

Три пъти на ден

Специалистите са категорични, че интензивна тренировка няколко часа преди храна може дори да засили апетита, докато по-кратка, но в интервал до 15 минути преди сядането на масата, притъпява чувството на глад.
Учените съветват желаещите да отслабват или да поддържат теглото си, да правят кратки физическа упражнения непосредствено преди ядене или поне преди най-обилното хранене за деня. По този начин те ще ограничат значително калорийния дневен прием.

Уморете се

Ръководителката на екипа Мари-Ев Матию подчертава: „Изумително е как с промяната на един толкова обикновен навик, може да се отслабва лесно. Достатъчно е просто да се добави физическа активност преди всяко по-обилно хранене.“
Тя препоръчва 15 минути преди да седнете на масата да направите 15 минутна тренировка по възможност с кардио елементи, за да се натовари тялото и да се потисне секрецията на грелин. Ако все пак нямате време за дълга тренировка, опитайте кратки, но ефективни упражнения – подскоци, клякания, коремни преси. Важно е да се натоварите, защото в противен случай няма да се потисне производството на хормона на глада. Ако нямате възможност за спорт, дори бързото вървене може да предизвика същия ефект, стига да се изморите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X