Напишете дума/думи за търсене

Д-р Пламен Дончев: Лечебните свойства на азиатските гъби са доказани

Интервю с председателя на общество по лекарствените гъби - д-р Пламен Дончев

- Д-р Дончев, поради каква причина решихте да се занимавате с лечение с витални гъби, въпреки, че имате дълъг стаж в онкологията?

- Микотерапията, или лечението с витални гъби, датира от хилядолетия в Далечния Изток. Лечебните им свойства са доказани поностоящем и с клинични изпитвания. Лекувал съм множество случаи на рак от различен произход, включително и метастатичен. Противно на схващанията на много хора, виталните гъби наистина работят.

- Какво е действието на лекарствените гъби?

- Виталните гъби се борят с причините за заболяването, а не с проявите му. За разлика от конвенционалните методи за лечение, микотерапията е насочена към цялостното възстановяване на организма чрез хармонизиране на вътрешната му среда. Нашата терапия е насочена към възстановяване на баланса на витамините, минералите, микроелементите, ензимите и имунната система. Много важни страни на терапията са детоксикацията и алкализацията на организма.

- Какъв е противотуморният механизъм на действие на гъбите?

- Виталните гъби съдържат природно балансирани комплекси от разнообразни биологично-активни вещества. Най-важните от тях са полизахариди (лентинан, ланостан, ганодерил, грифолан и др.) и терпеноиди. Всички те притежават мощен противотуморен ефект, който няма аналог в природата. Те стимулират клетките на имунната система, които започват отделянето на “перфорин“ – високомолекулен белтък, разрушаващ клетъчните мембрани на туморните клетки.

- Гъбите, които виреят из нашите гори също са с много добри хранителни качества. Защо погледът Ви е насочен основно към китайските?

- За някои гъби, които растат свободно в България като например пачия крак се счита, че също имат лечебен ефект. Такава е до някъде и обикновената печурка. Проблемът е, че никъде в научната литература няма публикувани изследвания. Докато източните гъби са проучвани клинично от много години. Затова се работи с тях.

- Напоследък се пише много за Рейши, за която се твърди, че ограничава растежа на туморите. Кои са другите медицински гъби, с които работите и какво се знае за тях?

- Шиитаке е най-добре изучената гъба от всички азиатски гъби. След нея по популярност е рейши. Основното действие на шиитаке е противотуморното, благодарение на съдържащия се в нея полизахарид лентинан, който въздейства чрез имунната система. В Япония по настоящем лентинанът е одобрено лекарство за лечение на рака на стомаха, а Институтът за Военно-медицински изследвания на САЩ във Фредерик, щата Мериленд, определя лентинана като едно от най-активните вещества за защита от радиация. Дори Сарком на Капоши се поддава на лечение с лентинан.

Най-известните лекарствени гъби с лечебни качества в света са рейши, мейтаке, шиитаке, агарикус, херициум, кориолус. В азиатските страни лечението с лекарствени гъби е сериозна медицинска наука, а от 20 години тази терапия се предлага и в Европа. Първи са германски натуропати.

- Ако човек реши да ги използва за лечение, трябва ли да се консултира със специалист?

- Желателно е, ако човек реши да използва лекарствени гъби, да направите консултация с лекар-микотерапевт. Само така ще бъде сигурен, че ще му бъде назначена правилната терапия. Желателно е гъбите да се приемат като комбинация, като по този начин повишават ефективността си.

- Могат ли да се приемат по време на химио- и лъчетерапия?

- Разбира се, дори е желателно приемът да започне преди началото на химио- или лъчетерапията. Това прави поносимостта по-добра и намалява страничните ефекти.

- Има ли разлика в продуктите, които се предлагат у нас?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Правилното отглеждане на плодните тела на лекарствените гъби се извършва в екологично чисти райони при условия, максимално близки до естествените. Процесът при някои от гъбите отнема от 6 до 12 месеца и по този начин суровината натрупва максималнo възможното количество полезни вещества. Добиването на такава суровина става от лицензирани фирми с плантации на открито, най-често в Япония, Китай и други азиатски държави.

В наше време за добиване на евтина суровина за препарати от медицински гъби много често се използват оризови трици, потопени във вани, върху които при определени температура и влажност за около 10 дни се размножава гъбеният мицел. След това тези трици, покрити с гъбен мицел се изсушават, стриват и капсулират или служат за получаване на екстракти с ниско съдържание на активни вещества. Такива екстракти не са качествени! Сами разбирате, че не е възможно гъбеният мицел, получен за около 10 дни, да съдържа такова количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупва в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала под благотворното влияние на слънцето и влагата в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

- Откъде трябва да се купуват качествените препарати?

- Когато става дума за тежки заболявания, при които не трябва да се губи време, е необходимо да се купуват продукти с доказано качество, от доказани фирми с европейски сертификати. Разбира се, такива продукти са и по-скъпи. Желателно е винаги да се прави консултация с лекар. В България има много добри лекари- микотерапевти. „Общество по лекарствените гъби България“ е съставено от такива специалисти. Аз съм председател на Обществото. Само след качествена консултация терапията може да бъде адекватна.

Нискокачествените продукти обикновено са произведени от мицела на лекарствените гъби. Затова те са с по-ниска цена за по-голямо количество капсули. Може да ги разпознаете и като изсипете съдържанието на капсулата на езика си – обикновено се усеща вкуса на трици заради отглеждането на мицела върху такива. Доверете се на компании, които произвеждат своите гъбени продукти от плодното тяло на гъбите и имат сертификат за качество от престижна лаборатория.

- Какви други натурални продукти бихте препоръчали при онкологични заболявания?

- Ще посоча няколко много популярни природни средства. Едното от тях е Амигдалин. Това е продукт с избирателно цитотоксично действие върху злокачествените клетки, като същевременно за нормалните клетки и тъкани е безвреден. Световно известен е и канадският лицензиран билков продукт ЕСИАК, който от около 100 години насам е помогнал на хиляди онкологично болни. Продуктът притежава и мощно детоксикиращо действие върху черния дроб. Широко известен е препаратът от Алое арборесценс, изготвян по рецептата на отец Романо Заго, доказал противотуморните си качества при хиляди болни. И не на последно място, ще посоча комбинираният гъбено-билков продукт „Детокс формула“, с голямото си значение като детоксикатор в цялостната терапия при онкологичните заболявания.

За връзка с д-р Дончев: 02/ 952 51 99 и www.mikoterapia.bg

X