Напишете дума/думи за търсене

Жестокост ли е пробиването на ушите на бебета

Да се слагат обеци на бебета е жестокост, твърди британката Сюзан Инграм. Тя е инициатор на кампания, целяща практиката да се забрани официално. Само за тринайсет дни петицията й събра нужните 45 хиляди подписа, за да бъде внесена в министерството на здравеопазването на Великобритания.
Някои подкрепят Инграм, твърдящи, че това не е съвсем безболезнена процедура, а и рисковете от инфекция не са малки. Противници подчертават, че не бива да се прави процедурата на малко дете, което все още не може да реши дали иска или не да понесе болка, за да носи обеци. Някои привърженици на източни вярвания дори твърдят, че при пробиване може да се засегнат определени точки на ухото и това да отключи различни заболявания.

Трай за хубост

Сюзан Инграм настоява, че когато децата са по-големи те могат да разберат защо се прави болезнената процедура и да “траят за хубост”, но когато са по-малки те просто запомнят болката и стресът остава в подсъзнанието им.

Други педиатри са категорични обаче, че всеки родител има право сам да решава кое е добро или не за детето му и това касае всичко в началото на живота му. Те изтъкват, че не е възможно родителите да чакат малчугана да може сам да решава едно или друго. Освен това обясняват, че понякога задължителните ваксини, които се поставят са много по-болезнени и бебето пак не може да разбере защо му се причиняват, но въпреки това повечето родители ги правят.

Специалистите дори определят петицията като глупава, твърдейки, че в никакъв случай не може пробиването на ушите на бебетата да се сравнява с практики в някои общества, с които се деформират или раняват малки деца.

Елементарни правила

Те са категорични, че ако пробиването на ушите се извърши от специалист и в стерилни условия, то не би трябвало да предизвиква никакъв проблем за бебето. Препоръчват да се спазват елементарни правила. Преди всичко е добре бебето да е навършило поне три месеца. След процедурата ушите не бива да се мокрят поне два дни, за да се избегнат възпаления.

Необходимо е също да се поставят медицински обеци, които да се носят поне месец, както и след това винаги да се избират единствено аксесоари от качествени материали, за да не се стига до алергии.

Много жени спазват народното поверие и чакат да пробият ушите на децата си на Благовещение. Бабите казват, че тогава най-малко боли. Истината е, че най-важното е не на коя дата се прави, а дали е от специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X