Напишете дума/думи за търсене

Факторите, които увреждат слуха

Докато не заболи, не е проблем. С пълна сила това важи за ушите. Обръщаме им внимание едва когато ножът опре до кокала и респективно до неотложната помощ на специалист. През останалото време ги приемаме почти за даденост. Както и слуха.

Той отслабва с напредването на възрастта, а заради въздействието на различни фактори много често и преждевременно. С някои от тях обаче може да се справите.

Баналните звуци у дома

Не, не става въпрос за жуженето на хладилника, нито за шума на центрофугиращата перална машина. Домът е пълен с крещящи уреди, които ежедневно подлагат слуха на изпитание – сешоари, блендери, кухненски комбайни, телевизори, смарт устройства. Естествено, инвестирали сте в тях, ползвате ги. Дръжте обаче сешоара възможно по-далече от ушите и го нагласете на ниска и по-тиха степен. Под кухненските уреди сложете кърпа, за да отнеме част от високите децибели. И не забравяйте - високите звуци на телефона наистина са опасни за слуха ви. Намалете ги.

Градският шум

Строеж под прозореца, ремонт на улицата, мощни двигатели на мотоциклети и автомобили, изнервени клаксони, сирени на линейки, пожарни. С две думи – градско ежедневие. Не и за слуха ви. Дори да мислите, че ухото ви е свикнало с тази дандания, не я подценявайте.
Защото звуците освен високи обикновено идват изненадващо и ушите не са подготвени за тях. Може би е време да обмислите покупката на качествени тапи за уши. Или поне да затворите прозорците на автомобила, докато шофирате или чакате в задръстване.

Важно е обаче да не се изолирате напълно от звуците на улицата от съображения за безопасност.

-----

Трябва ли да повишите глас и да надвикате звуците около себе си, за да може да ви чуе човек на една ръка разстояние, значи средата е застрашаващо шумна за слуха ви. Не оставайте за дълго.

Високото кръвно налягане, както и високият холестерол и диабетът са заболявания, които повишават риска за нарушения в слуха. Консултирайте се със специалист и спазвайте предписаното лечение за хроничните заболявания, за да избегнете вторични проблеми и с ушите.

Алергията
Тя мъчи основно носоглътката, но и ушите не са застраховани. Секретите може да засегнат и тях, а това не е добра новина за слуха ви в перспектива. Бъдете стриктни в контролирането на алергията, ако се налага и с медикаменти.

Почистването надълбоко с клечки за уши
Премахването на ушната кал е нежелателно и може да засегне слуха. Ако все пак натрупванията ви пречат да чувате добре, специалистът е този, които ще почисти вместо вас и ще ви даде инструкции как да се справите с проблема в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X