Напишете дума/думи за търсене

Как се облекчава слънчевото изгаряне

Опасното слънце в наши дни ни кара да вземаме специални мерки, за да се предпазим от него. Ако сме забравили да намажем добре някой участък или въпреки мазилата сме се зачервили, непременно трябва да се погрижим за кожата си. Как да се пазим и как да облекчим болката при изгаряне, обяснява дерматологът д-р Анна Пейкова.

Започваме плаж с продукт с 50-и фактор
„На планина слънцето е по-силно, защото благодарение на чистия въздух UV лъчите достигат до нас максимално. Затова не бива да забравяме да нанасяме слънцезащитни продукти с SPF 50. Хората се притесняват, че с този фактор няма да хванат тен, но не е така. Когато се излагаме за първи път на слънце на море, е добре 1-2 дни да ползваме SPF 50, след което може да нанасяме 30 или 20 в зависимост от типа кожа“, съветва д-р Пейкова. За лице е добре винаги да се ползва SPF 50. За своето тяло дерматологът прeдпочита продукти под формата на олио, защото при сухите кожи те са по-подходящи. „Съветът ми е, ако имате суха кожа, купувайте си крем за лицето, ако имате мазна кожа, вземете флуид“, казва д-р Пейкова. Тя съветва хората с бенки по тялото да използват крем с PSF 50+ фактор и е добре върху самата бенка да нанeсат слънцезащитния продукт с минерален екран. При хора с по-оредяла коса слънцезащитният спрей трябва да се пръска и по кожата на главата. Тя е чувствителна и може да се получават слънчеви кератози, ракови заболявания.

Какво да правим след изгаряне
Би трябвало дълго да сме седели на плажа, за да получим изгаряне втора степен или по-висока. Когато няма мехури, а само кожата е зачервена, е достатъчно да ползваме продукт, в който има пантенол, алое вера, които успокояват. Когато има мехури при по-малки деца, при по-възрастни, при бели кожи, чувствителни на слънце, трябва да се направи консултация с дерматолог. Тогава трябва да се включат специални лечебни кремове и дори да се приемат лекарства. Слънцето е опасно в комбинация с допир до треви на планина, на пикник на ливада. Получават се слънчеви фотодерматити със сърбеж, болка, парене, мехурчета, които трябва да се лекуват от лекар задължително.

За колко време се успокоява изгорена кожа
Ако зоната е червена 10 дни, задължително трябва да потърсите мнение от специалист, защото може да се отключат различни видове кожни заболявания. Слънцето е доста агресивно и когато се къпем във вода, е необходимо да нанасяме слънцезащитните продукти през 2 часа. Най-опасно е изгарянето до пубертетната възраст, особено при малки деца. Затова не е препоръчително бебетата да се излагат на слънце и да се водят на море до навършване на една година. Хора, които имат опасни бенки, боледували са от ракови заболявания или са с генетична обремененост в семейството, е добре да не се излагат на слънце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X