Напишете дума/думи за търсене

Как работи човешката душа?

Анна Тодорова е единственият психотерапевт, които работи в България, притежава национален сертификат за САЩ и е с лиценз за практикуване на психотерапия в щата Аризона. Тя е член на Американската психотерапевтична асоциация, Магистър по клинична психотерапия, както и Магистър по международни отношения и световен мениджмънт от престижния Thunderbird School of International Management, част от Arizona State University. От няколко месеца има кабинет в София и работи както с класическите подходи в психологията, така и с метода EMDR. Въпреки младостта си има голям клиничен опит.

Анна, как се насочихте към психотерапията и това ли е Вашият избор „за цял живот“?

Късно се насочих към психотерапията. След гимназията завърших бакалавър по Комуникации и магистър по международен мениджмънт в Щатския университет на Аризона. Тогава се блъсках с ужаса на депресията, тревожността и натрапчивите мисли. Няколко годишно ходене по мъките и постепенно излизане на светлина очертаха много ясна мисъл, че искам да помагам на хора, които се мъчат от емоционална болка. Когато започнах да следвам клинична психотерапия и по- късно да работя с разнообразни клиенти, осъзнах че тази работа е не просто страст, но начин на живот и възприятие. Пътя от ниска самооценка и непоносима тревожност до вътрешно спокойствие и стабилност ме карат да вярвам че под една или друга форма психотерапията или подаването на ръка е избор за цял живот.

- Знаем ли днес как работи човешката душа? Достигнала ли е науката до това ниво на познание?

Макар науката да се е развива изключително много последните десетилетия откъм знание за функционалността на мозъка, далеч сме от знанието за човешката душа. Знаем че съзнанието не е в определена част от мозъка, а резултатът от работещото цяло. Мозъкът е като фабрика, чиято задача е да обработва събитията от живота и да ги превръща в спомени. В повечето случаи ние се справяме добре, но някой събития са прекалено стресиращи или продължителни във времето и не успяваме да ги „обработим“ правилно. В тези случаи мозъкът ни не може да формира спомени по правилния начин и събитията започват да се приемат от него като настоящ проблем. Това отчасти формира и нашия мироглед, но също така може да доведе до депресия, тревожност, панически атаки, фобия от изоставяния и други. В тези случаи „фабриката за спомени“ спира да работи и започваме отчаяно да избягваме ситуации, които могат да доведат до повторно преживяване на ужаса. Добрата новина е модерните психотерапевтични техники са изключително ефективни в преодоляването на страхове и травми.

- Лечими ли са патологичните психологични състояния, депресията, зависимостите? Кои са най-ефективните подходи на психотерапевта към тези проблеми?

Да, психологични състояния, като депресия и зависимости се лекуват чрез научно обосновани интервенции, като когнитивно- поведенческа терапия и майндфулнес техники. Има и сравнително нови, изключително успешни интервенции, като ЕМДР (Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите), които спомагат за преработването на психологически травми. При някой разстройства, като шизофрения и аутизъм, целта е по-скоро семейството и клиентътда се научат да живеят с предизвикателствата на състоянието, като правят малки крачки напред.

При когнитивната терапия, всичко което ни се случва се приема за неутрално, докато не му придадем смисъл, което от своя страна води до определено чувство и поведение. Ние не може да контролираме какво се случва около нас и как се държат хората около нас, но тази терапия ни учи да открием нездравословните и изкривени мисли в нас и да ги изменим по начин, който ни кара да се чувстваме добре. Майндфулнес пък е тип осъзнаване, чрез което обръщаме внимание на това, което ни се случва в момента. Този метод ни учи да откликнем на ежедневните грижи по спокоен и здравословен начин. Целта е с да живеем настоящето и да прекратимнездравословни автоматизирани навици, да започнем да възприемаметрудни ситуации по-ясно и спокойно.

- Как да поддържаме духа си здрав в това болно време, когато целият свят е ангажиран с политически конфликти, несправедливост, бедност?

Светът винаги е бил ангажиран в конфликти, но последните години в благодарение на социалните медии, получаваме сдъвкана информация за всички тези неща нон-стоп. Медиите знаят че човешкото внимание реагира много по-силно и с повече внимание на новини, които всяват страх и опасност. Човешкият мозък е предубеден да обръща внимание на всичко свързано с опасност и от еволюционна гледна точка това е било добре в далечното минало, където опасността за живота е дебнела зад всеки ъгъл. За съжаление, в модерното общество, физическата опасност е рядкост, но тялото реагира по същия начин на стрес, което води до епидемия на тревожност и панически атаки.
Според мен здравия дух зависи много малко от външни фактори и хората могат да страдат или да живеят в мир независимо какво се случва около тях. Един от най- ефективните пътища към вътрешното щастие е да се научим да живеем в настоящето, вместо да се притесняваме за бъдещето или да се терзаем за грешките от миналото. Нека се опитаме да не живеем на автопилот, например да чуем звуците около нас, да изчистим речника от паразитни думи и да наблюдаваме какво се случва около и във нас без да съдим и да даваме оценка. Нека да бъдем автентични, открити и да не се плашим да излезем от комфортната си зона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X