Напишете дума/думи за търсене

Физически активни и с разширени вени

Обикновено засягат хората с наднормено тегло, обездвижените, бременните жени. Но не е изключени да са по наследство или да ги имате въпреки спортната си кариера, ежедневната физическа активност и вниманието, което отделяте на начина на хранене. Разширените вени обаче не са оправдание да изоставите физическите упражнения и да започнете по-често да се застоявате на едно място.

Със сигурност лекуващият лекар би ви посъветвал да намалите силата и честотата на натоварванията, но едва ли ще ви забрани да влизате във фитнеса изобщо. Карането на велоергометър е удачно упражнение, което изпомпва кръвта от долната част на краката без да предизвиква непосилен стрес за кръвоносната система.

Ходенето също е препоръчително. Не е нужно да взимате разстоянието до спирката на автобуса на един дъх и на спринт. Разхождайте се често, носете подходящи и удобни обувки. Избягвайте обаче високия ток, той не се разбира с разширените ви вени.

Движете се, дори когато се налага да прекарате часове в седнало положение или да стоите на едно място. Избягвайте да кръстосвате краката, за да не създавате пречки на кръвообращението и правете упражнения на място. Прехвърляйте опората между пръстите на краката и петите, докато седите или се редите на опашка. Движете ходилата кръгообразно около глезена, използвайте всеки удобен случай да изпъвате краката.

Носенето на ластични чорапи също може да облекчи състоянието ви, но е добре първо да се консултирате с лекуващия лекар. Той ще ви назначи и необходимото лечение, за да се справите по-лесно с проблема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X