Напишете дума/думи за търсене

Как да подготвим децата за изпити

Периодът в края на учебната година не е лесен нито за учениците, нито за техните родители. Как да помогнете на децата съветва психоложката Аник Ансен.

Основната роля на родителите не е да преподават на децата си или да учат с тях, а да ги подкрепят и насърчат психически.

За прекалено стресираните

Когато ученикът често повтаря, че няма да се справи и изпада в паника, вашата естествена реакция е да го насърчавате и окуражавате. Разбира се, детето има нужда от подкрепа, но ако прекалите с убеждаването, може да провокирате противоположния ефект, подчертава Аник Ансен. Детето ще започне да мисли, че щом полагате толкова много усилия да го успокоявате, явно наистина се справя зле. Затова психоложката съветва да намерите начин да се борите директно със стреса – заведете го на спорт, на масаж, дори на акупунктура, йога или медитация.

За твърде амбициозните

Някои ученици никога не са доволни, искат винаги да имат 100% успеваемост, а това не е възможно и често води до кризи. Много е важно родителите на свръхамбициозни деца да си дадат сметка какво стои зад взискателността, подчертава Аник Ансен. Причината може да е амбициозността на самите майка и баща или страхът на детето, че ако се провали, ще загуби обичта им. Затова този тип деца имат нужда да им се повтаря и показва, че са обичани и че уважението и одобрението на родителите не зависи от резултатите на изпит, контролно или състезание. Покажете им, че човек може да намира удовлетворение от толкова много други неща освен оценките – че е помогнал на някого, че е участвал в благотворителна инициатива и т.н.

За абсолютно самоуверените

Изпитите наближават, но ученикът не проявява никакви признаци на притеснение – нито се старае, нито учи повече. Психоложката изтъква, че причините за такова поведение може да са различни – убеденост във възможностите си, скука, нежелание да се представи добре, дори подсъзнателен опит сам да се провали.

Колкото повече го карате да учи, толкова повече ще срещате съпротива, обяснява Аник Ансен. Най-добрият вариант е да проявите уважението към детето и да му заявите, че наистина то носи отговорност, но и ще поеме последствията след това и ако се наложи ще учи цяло лято, за да се яви на поправителни. Не го глезете, не го стимулирайте с пари или награди, а го оставете да ви докаже, че вече е голям и сериозен ученик, съветва психоложката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X