Напишете дума/думи за търсене

Мехрибан Алиева пристига с дъщеря си Лейла да открие обновената Трапезица

Алиева  (вляво) разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на сесия на организацията в Париж.

На 22 септември първата дама на Азербайджан ще получи всички титли на Велико Търново

С дарение от 2,5 млн. лв. от нейната фондация в града бе оформен най-големият на Балканите музеен комплекс на открито

 

Една от най-красивите първи дами в света пристига във Велико Търново на 22 септември и ще бъде удостоена с най-високите титли на старата българска столица.

Съпругата на президента на Азербайджан Илхам Алиев - Мехрибан, ще получи символите на почетен гражданин на Велико Търново и инсигниите на доктор хонорис кауза на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Жестът е заради ангажираността на Алиева и нейната фондация “Гейдар Алиев” с обновяването на средновековната крепост Трапезица. Той може да се съизмери само с любовта, засвидетелствана към четвъртите в света от САЩ '94.

В най-новата история на града единствено 5-имата търновски футболисти - Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Илиян Киряков, получават званието “почетен гражданин” не на 22 март, когато Велико Търново празнува.

Сега “извънредно” ще го получи и съпругата на президента на Азербайджан. Предложението на кмета Даниел Панов бе гласувано единодушно от общинските съветници на 25 август. Поводът е огромният принос на Мехрибан Алиева за опазване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на Велико Търново.

“Проектът за реставрация и социализация на крепостта Трапезица бе реализиран с финансовата подкрепа на фондация “Гейдар Алиев” и с личната ангажираност и огромно съдействие от страна на г-жа Мехрибан Алиева.

С дарението от 2,5 млн. лв. във Велико Търново бе оформен най-големият на Балканите и в страната музеен комплекс на открито. Той обединява крепостите Царевец и Трапезица. Това е и

първата

инвестиция на

фондация

“Гейдар Алиев”

в Източна Европа

в тази сфера и се осъществява именно тук - във Велико Търново”, коментира кметът.

Реставрация на катакомбите на “Св. св. Петър и Марчелино” в Рим, на безценен стъклопис в Страсбургската катедрала, на двореца в Берлин, ремонт на части от двореца “Версай”, устройство на голям градски парк в Мексико, финансиране на експозиция в Лувъра са само част от благотворителните проекти на фондацията.

Тя е основана по идея на настоящия държавен глава на кавказката държава през 2004 г.,за да съхрани духовното наследство на неговия баща. Но зад размаха, с който фондът действа в страната и в чужбина, стоят съпругата му Мехрибан и дъщеря му Лейла, която е негов вицепрезидент.

Лейла Алиева ще придружава майка си при визитата ѝ във Велико Търново. 32-годишната дама върви по нейните стъпки и развива активна обществена дейност в Москва.

През 2015 г. Путин ѝ връчва медал “Пушкин” за голям принос в укрепване на дружбата и сътрудничеството с Руската федерация, развитието на икономическите връзки, съхранението и популяризирането на руския език и култура зад граница.

В Азербайджан фондация “Гейдар Алиев” е известна със своята щедрост и милосърдие. Дейността на неправителствената организация обаче е по цял свят, а президентската съпруга владее до съвършенство културната дипломация.

Благодарение на дълбоко ерудираната Мехрибан Алиева страната ѝ е в сътрудничество с Ватикана, където бе уредена изложба за историята, културата, древното килимарско изкуство на азерите - първото събитие в папската държава, свързано с ислямска страна. През 2015 г.

тя включи

Трапезица в

списъка на

ръководената

от нея фондация

с културни паметници от световно значение, които трябва да бъдат реставрирани и възстановени.

Освен шеф на “Гейдар Алиев” тя е депутат в парламента в Баку, посланик на добра воля на ООН и на ЮНЕСКО, член на ръководството на националния олимпийски комитет, президент на Федерацията по гимнастика.

Първата дама е и първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст на Международния благотворителен фонд “Меценати на столетието”.

През 2007 г. София Лорен ѝ връчва литературно-просветителската премия “Златно сърце”. Президентът на Франция Никола Саркози пък я удостои с Ордена на Почетния легион.

“Тази жена респектира с мащаба, с начина, по който за 10-12 г. превърна една национална фондация в част от ЮНЕСКО. Г-жа Алиева успява да я разгърне, да вдъхновява диалога между културите, да направи първата инвестиция в сферата на културното наследство в Източна Европа, да поддържа паметници от огромно значение за човечеството, това е нещо впечатляващо”, каза ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Той ще удостои Мехрибан Алиева с доктор хонорис кауза на търновския университет по време на официалната церемония в сградата на Учредителното събрание.

Преди това обаче премиерът Бойко Борисов, кметът Даниел Панов президентът и вицепрезидентът на фондация “Гейдар Алиев” ще присъстват на откриването на обновената крепост Трапезица.

Първата дама и дъщеря ѝ ще разгледат направеното по частичната реставрация и социализация на старините.

С парите от

Азербайджан е

вдигната близо

200 м от

западната

крепостна стена

заедно с 3 средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV в. Оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения наклонен панорамен асансьор с южната кула на крепостта.

Монтирано е художествено осветление, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието, оформен е паркинг. Център за интерпретация на културното наследство пък показва величието на Търновград и Второто българско царство чрез интерактивни екрани, визуализация с мултимедии и още ефектни способи на съвременната музеология.

Сред най-ценното, което ще видят, е медальонът с лъвовете на Шишмановци, открит през 1900 г. при първите разкопки на Жорж Сьор на хълма и вплетен в герба на ВТУ.

Само при откриването заради съображения за сигурност във витрините ще бъдат изложени и златните накити - надушници, пръстени, обеци и др., открити в некрополите край 18-те църкви на Трапезица.

Първата дама на Азербайджан и дъщеря ѝ ще разгледат чудно стенописания късносредновековен храм “Рождество Христово” в Арбанаси, грабнал вниманието на ЮНЕСКО, както и Констанцалиевата къща.

Лейла Алиева пък е проявила желание да посети центъра за настаняване на деца от семеен тип във Велико Търново и приюта за бездомни кучета.

Всички в града се надяват, че духът и очарованието на старопрестолнината ще вдъхновят щедростта на Мехрибан Алиева за други благотворителни проекти.

Част от западната крепостна стена на хълма бе реставрирана със средства от Азербайджан.
Част от западната крепостна стена на хълма бе реставрирана със средства от Азербайджан.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X