Напишете дума/думи за търсене

Не се харесваш?! Направи това

За черните точки – само на козметик!

Мазната кожа създава проблеми, защото при нея е засилена секрецията и себумът, при досега с кислорода, се трансформира и образува тапички (черни точки) или така наречените комедони. Това е козметично явление, не е заболяване като акнето. Когато комедоните се почистват редовно, не кампанийно, не се превръщат в предпоставка за акне. Грешна е представата, че честото отстраняване на черните точки, трайно разширява порите. Ако комедонът не се почисти, той става тапичка на себума, който не може да излезе и раздува пората. Неприятният ефект е кожа с разширени пори, с лош тургур и сивкав тен. Тя е предпоставка и за възпаления, защото себумът е идеалната хранителна среда за различни бактерии. Почистването на лицето отговаря за здравето на кожата. Трябва да се прави редовно и да се спазват изисквания за хигиена, стерилност и техника на работа.

Даниела Спасова
Даниела Спасова

Даниела Спасова, създател на Националната школа „Здраве и красота”, предупреждава, че не бива сами да почистваме лицето си, защото не можем да приложим необходимия натискът върху порите, който, в зависимост от участъци на лицето, трябва да е различен. Не знаем и как да направим правилен захват, така че докрай да отстраним комедона. Затова самоинициативата води до възпаление, което се появява до ден-два. Изчоплянето на черните точки също създава козметични проблеми, тъй като се нараняват тъканите около комедона. Появяват се пигментации, свръхчувствителност, спукани капиляри, кожата става по-податлива към инфекции. Изводът е да се доверим на професионалист.

Пилингите премахват мъртвите клетки

Те също спадат към категорията почистващи процедури. Целта им е да отстранят роговия слой – мъртвите клетки. Когато са здрави тези клетки имат защитна функция и нормален биологичен ритъм на отпадане. С напредване на възрастта и процесът ексфолиране на кожата също се забавя, както всички останали в организма. Той може да бъде подпомогнат с гумаж продукти. Специалният гумаж със ензими на папая и ананас, които са катализатори при ексфолирането, по естествен начин стимулират динамиката на отделяне на мъртвите клетки. Не е правилно излющването на роговия слой да става насилствено, защото се нарушава целостта на кожата. Тя изпада в стрес и осигурява по-голямо количество рогови клетки на местата, където е имало агресивна интервенция. Затова кожата, обработвана с пемза, трици, гъби, четки, се вроговява по-бързо и става чувствителна. Не си даваме сметка, че тя е жив орган и като не я щадим, сама си осигурява защита. Пример за това е зоната на петите, която през лятото се вроговява повече, защото ходим боси и по-често ги трием с пемза или нещо друго. Пилингът, който се прилага в козметичните салони, винаги е съобразен с типа кожа и до каква дълбочина може да бъде извършен. Има различни нива на третиране и различни продукти, с които се работи. Следва се стриктно правилото, че след ексфолирането трябва да се прилагат процедури за бърза регенерация, за да може на мястото на старите клетки да се родят нови. Задължителна е и едновременната хидратация, която гарантира дълготраен ефект за чиста, здрава и свежа кожа.

Направи си сам

След като си изпият кафето, някои изсипват кафеварката с вече използваното върху пръстта на цветята, за да я подхранят. Но то е полезно и за кожата. Сложете го в дланите и с леки, кръгообразни движения разтрийте зоната на брадичката, около носа, бузите и челото. Може да използвате и тампон, ако ви е по-удобно. Хубаво изплакнете лицето с хладка вода и след това нанесете хидратиращ крем. Вече използваното кафе има добър ефект и в борбата с целулита, така че може да

Маслена маска с авокадо

Парче от плода се намачква на пюре и се добавят 2 с. л. бита сметана, един жълтък и няколко капки бадемово масло или зехтин. Сместа се нанася върху лицето и след 30 минути се отстранява, след което се слага маслен крем. Маската подхранва и регенерира кожата и се препоръчва, след като преди това е направено почистване на лицето.

малък съвет

Не махайте грима си под горещия душ. Топлата вода разширява порите и така мръсотията влиза по-дълбоко, отколкото можем да достигнем с гъбичката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X