Напишете дума/думи за търсене

Куба след смъртта на Кастро (снимки)

Стотици хиляди кубинци се очаква да дойдат днес на Площада на Революцията в Хавана, за да отдадат почит на Фидел Кастро, който почина в петък, предадоха световните информационни агенции. Днешната церемония в Хавана в памет на Кастро ще постави началото на седмица на подобни церемонии, която ще приключи с погребението на тленните му останки в неделя в Сантияго де Куба, предава БНР.

След кончината на Кастро правителството в Хавана обяви 9-дневен траур, забрани продажбата на алкохол и дори отмени бейзболните мачове. В дните на траур кубинските дисиденти ще запазят мълчание от уважение към паметта на покойник, но и се безпокоят от репресии, отбелязват информационните агенции.

Дисидентската група "Дамите в бяло" реши да не организира традиционното си шествие, за да не се поражда напрежение през седмицата на траур. Това се случва за първи път от 13 години, предаде Ройтерс.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Малко вероятно е кубинският режим да оцелее след смъртта на диктатора Фидел Кастро, заяви перуанският писател и лауреат на Нобелова награда Марио Варгас Льоса. На пресконференция в мексиканския град Гуадалахара Льоса прогнозира, че структурите за управление и контрол на Острова ще започнат бавно да се разграждат. Писателят изрази надежда, че този процес ще се ускорява и ще протече мирно, без насилие.

80-годишният Льоса първоначално е привърженик на Кубинската революция, но постепенно се разочарова и се превръща в един от най-яростните ѝ противници. Той неведнъж е критикувал своя колумбийски колега и също Нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес за приятелското му отношение към Кастро, посочва АФП.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X