Напишете дума/думи за търсене

Най-хубавите коледни базари

Ако пътувате в някой голям европейски град през декември, огромно удоволствие ще ви доставят коледните базари.

В студа и кишата те предлагат мирис на бор, дъх на греяно вино, пъстротия от сувенири и сладкиши на фона на коледни песни, които всички си тананикат.

Ето кои празнични тържища са сред най-атрактивните тази година според допитване сред читателите на сайта europeanbestdestinations.com

Загреб

Елате и разберете сами защо хърватската столица привлича толкова туристи през декември. Атмосферата на коледния базар там от 26 ноември до 8 януари просто трябва да се преживее. Той се урежда около площад “Йелачич” и предлага местни специалитети, много музика и танци. Весел коледен трамвай вози деца заедно с Дядо Коледа, феи и елфи.

Страсбург

Базарът по Коледа в този красив град е най-старият и автентичен не само във Франция, но и в Европа - първият е бил през 1570 година. 300 типични дървени будки са разположени на 21 места в града, а не само около Страсбургската катедрала. 4 концерта и жива музика по улиците допълват празничната атмосфера.

Колмар

Това живописно френско селище предлага цели 6 седмици коледна магия в най-чиста форма. 5-те базара, греещи в светлини, завземат средновековните улички.

Всеки от тях е селце с неповторими ръчно изработени елзаски сувенири, преминали строг контрол за качество.

Нюрнберг

“Деца сте били някога, бъдете отново и днес” - с тези думи от балкона на черквата “Фрауенкирхе” детенце открива коледния базар в Нюрнберг. Той е сред най-старите в света - за пръв път е споменат през далечната 1610 година. Освен греяното вино тук от 25 ноември до 24 декември пият и пунш, ядат братвурсти, печени кестени, джинджифилови сладки.

Виена

Старовиенският коледен базар се прави на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата ясла в Австрия той е известен и с висококачествените занаятчийски изделия. Провежда се от 1987 г. и е замислен като противовес на комерсиалните коледни базари.

Кьолн

4 милиона посетители събира всяка година коледният базар пред Кьолнската катедрала. Той е един от най-посещаваните в Германия. Освен многобройните сергии, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение създават и над 100 сценични изяви.

Лондон

Германската Коледа е стока за износ. “Уинтър Уондърленд” в лондонския Хайд парк с 200 павилиона е доказателство за това. Базарът там е по германски образец - с баварска пързалка и германски наденички. Започна на 20 ноември и ще трае 6 седмици - до 3 януари. Свободно се предлагат 100 атракциона и има по нещо за всяка възраст.

Мадрид

Базарът се разгръща на “Пласа майор” - най-големия площад в испанската столица. Кулминацията на коледните празненства в Испания е на 6 януари с Шествието на тримата влъхви. Според испанския обичай именно те носят коледните подаръци.

Гьотеборг

Базарът Jul pa Liseberg в Гьотеборг e най-големият в Швеция по Коледа. 5 милиона светлини създават неповторимо празнично настроение. Има всичко - от шведски специалитети, музика и театрални представления до разходка с шейна, теглена от северни елени.

Берлин

Бароковият дворец Шарлотенбург е прекрасен фон за един от прочутите берлински коледни базари. Всичко е окъпано в светлина, лампички греят по внушителната сграда и по дърветата. Символ на базара е огромна дървена коледна въртележка пред двореца. Всички сувенири по сергиите - от дървени къщички до лешникотрошачки и свещници, са от естествен материал и майсторски изваяни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X