Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за по-бързо и качествено почистване

Посрещането на празниците иска подготовка, особено, ако ще приемаме гости в дома си. Но подвластни на ежедневния си ритъм до последния момент, включително с купуването на подаръци, може да се окажем уморени и без настроение за финалната фаза.

Следващите съвети са за активни работещи дами или за майки с малки дечица, които са изцяло погълнати от грижите за тях, но които планират генерално предпразнично чистене, което да включва и места, на които по-рядко обръщаме внимание.

* Настройте се, че сега е моментът да изхвърлите от дома си безполезни вещи, като например празни кашони и кутии, които сте заделяли с идеята, че ще послужат за нещо, но всъщност не е станало така. Това ще освободи дома не просто от излишни неща, а и от застоялата енергия.

* Същинското чистене започнете от спалнята. Съберете текстила, включително кувертюри и шалтета и сложете всичко за пране.

* Погледнете нагоре, защото доста прах се събира в лампите. При възможност свалете плафоните и ги измийте. Проверете за прах и паяжини по частите на мебелите, които са близо до тавана.

* Ако решите да чистите шкафовете и вътре, правете го отгоре надолу и с изваждане на всички вещи. Изтъркването с леко влажен мек парцал върши добра работа.

* Прегледайте ключовете за осветлението, крановете на радиаторите, дограмата, лъскавите повърхности. При нужда ги почистете. После минете с прахосмукачка, а накрая с влажен мек парцал. Всички тези операции се повтарят и в останалите помещения.

* В кухнята освен на горепосоченото обърнете внимание на състоянието на абсорбатора. Ако е натрупал слой мазнина, почистете го според инструкциите.
* Ревизия на кухненските шкафове ще помогне за освобождаване от залежали продукти. Същото се отнася и за хладилника. Ако имате време, направо га размразете, като същевременно го изчистите основно. Това ще прогони евентуалния лош мирис.

* В банята и тоалетната обърнете внимание и на вентилационните решетки, на зоната зад тоалетната чиния и на състоянието на плочките. Това са места, за които рядко се сещаме, но които са източник на мръсотия и бактерии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X