Напишете дума/думи за търсене

Кафене в старото депо

Всички знаят, че най-предпочитаният начин за придвижване в Холандия е колелото. Но на не по-малка почит се радва и трамваят. В равните земи такова превозно средство е имало още в средата на XIX век и то не само в големите градове, а и в зоните край тях.

В Амстердам навремето едно от най-големите трамвайни депа е било De Hallen. Намиращо се в западната част на града то отдавна е трансформирано в площ, на която има хотел, бутици, галерии, места за събития, пазари. Неотдавна обаче още една част от De Hallen вече е с нов облик. Тя е превърната в кафене, в което миналото като трамвайно депо играе главна роля. Нарича се Kanarie Club.
Преустройството е на местното студио Modijefsky, което е известно с постиндустриалните си интериори. Подходът е бил наистина изключително професионален, защото дизайнерите подробно са изучили каква функция е изпълнявала точно тази част от сградата. Така станало ясно, че там трамваите били преобразявани - почиствани, измивани, боядисвани и т.н. Заради последното взели решение, че в интериора на кафенето трябва да има повече цветове.
Използвайки височината на хангара от Modijefsky са разположили бара в центъра на невисок подиум. Над него са поставили арки, направени от стари релси.
Зоните за консумация са много и с различен дизайн, а по-старинният вид на някои е постигнат чрез изработката по поръчка на пейки и столове. Любопитно е решението с т.нар. групи от по маса с два стола, които могат да се придвижват по старите релси. Веселите и цветни акценти правят пространстото изключително свежо, а нотка хумор се вижда в Pool bar. Представлява камуфлажен басейн с предупредителен надпис: "Не плувай сам!".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X