Напишете дума/думи за търсене

Ваня от Германия стана "Българка на годината"

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградата за "Българка на годината - 2016 г. " на Ваня Велкова. Наградата се организира от Държавната агенция на българите в чужбина за осми пореден път.

Наградата е за жена, живееща извън България, но с действията си съхраняваща и развиваща българското самосъзнание и наследство.

"За мен днес е огромна чест да присъствам на тази първа за мен годишна награда" и отбелезява, че 15 милиона говорят български по света. Допълни, че кандидатирани са й напомнили за възрожденци. Нарече победителката "истински герой". Йотова каза "в мое лице и в лицето на моя екип ще срещнете много сериозни съюзници". Йотова каза, че е започала работа по интернет платформа, за да може всички българи, които не живеят в България да общуват. Поздрави победителката и всички участници. Носителката на наградата е основател на българското училище в Хамбург. Организирала е изложба на народни български носии. Началото на изложбата е било в родния й град Пловдив и е стигнала до Колумбия.

Велкова помага на български домове за деца. Тя е кореспондент на в. "България сега" за Чикаго и радио "Татковина". Благодарствена си реч тя завърши с думите "Вярвам в бъдещето на родината ни".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X