Напишете дума/думи за търсене

8 места в България, които да посетим тази година

 #2 Акве калиде

Акве калиде е място, събрало в себе си хилядолетна история. Представлява стар турски „хамам“, известен още като „банята на Сюлейман Великолепни“, който е отлично реставриран и превърнат в модерен музей. Намира се във Ветрен – някогашно село, което се е превърнало в квартал на Бургас.

Край него се намират останките на древен римски град Терме (Термополис), който е бил построен край намиращите се на това място лековити минерални извори.

Горещата вода, извираща от недрата на майката Земя, е причината римляните да построят на това място град с внушителен по размерите си лечебен център с миинерални бани. Смята се, че лековитата сила на водата е била известна още по времето на траките, които построили на това място светилище на Трите нимфи – покровителки на минералните извори. Сред най-прочутите посетители на древния лечебен комплекс са били римският император Септимий Север, византийската императрица Елия Анастасия, аварският хаган Баян, импрератор Анри Фландърски, царският братовчед Петър – виночерпец на един от българските царе, и султан Сюлейман I Великолепни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X