Напишете дума/думи за търсене

Пепа Николова - актрисата, която никой не опитоми

“Такива са ми давали - коментираше актрисата. - Мисля, че от роля не трябва да се отказваш. Макар че имам много хубаво определение за някои роли. Отказах участие в един двусериен филм и казах откровено на режисьорката: “Прочетох сценария и имах усещането, че като да съм се напила вечерта, сутринта се събуждам до един дядо и

не знам спала ли

съм с него, или не

съм спала...”

Междувременно актрисата продължава да се разминава с роли. Така става в “Процесът” на Яким Якимов, в “Инструмент ли е гайдата?” на Асен Шопов, в “Няма нищо по-хубаво от лошото време”.

Но, слава Богу, не изпуска момента за “Покрив” (1978), в който Иван Андонов я взе за ролята на жената без име. Във филма я виждаме най-напред през очите на Кирил, шофьор на пикап, който вдига нова къща и прави черни курсове за дефицитни материали. Тя е млада циганка с цвете в косата. И пее хубаво. Кирил я харесва от първия поглед. Между двамата пламва истинска любов, но тя е обречена. След различни перипетии Кирил се връща при семейството си, а жената - при своя съпруг Мургавия (Григор Вачков).

На финала Кирил сяда около масата с роднини и приятели да “полеят” завършването на къщата и побиването на байрака на покрива. Камерата се вдига нависоко, зрителят вижда много покриви, а над тях звучи тъжната песен на младата циганка с цвете в косата. “Как хубаво беше изведено посланието, а - казваше актрисата. - Няма покрив, но има любов. Има покрив, но няма любов...”

Пепа си отиде внезапно на 22 септември 2006 г. три месеца преди да навърши 60. На поклонението в Сатиричния театър приятелката й Стоянка Мутафова я нарече вселена, а Стефан Данаилов - чудо. Крикор Азарян каза: “Не беше просто актриса, а неопитомено същество. Такава си остана до края...”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X