Напишете дума/думи за търсене

Александра Сърчаджиева - мъжкото момиче, което не се предава

Александра Сърчаджиева е мъжко момиче, което не позволява на нищо да я сломи, не се предава, изправя се след всяка загуба и продължава напред. Всеки, който я познава, знае - тя е изключително силна личност.

Днес тя празнува 36.

Актрисата понася редица удари от съдбата, а последната трагедия, която я застигна, бе смъртта на нейния любим Иван Ласкин. Артистичният бунтар, който нямаше ключ на устата, почина на 6 януари заради чернодробна недостатъчност.

Дни след загубата си Сърчаджиева излезе на сцената в постановката “Терапевти” от Кристофър Дюранг, за да изиграе своята роля на Шарлот. В момента участва също така и в спектакъла “За какво ви е ДОН КИХОТ?”. Въпреки мъката Александра

не си позволява да излезе от релси,

не спира да работи, да репетира и да обсипва с грижи и обич дъщеря си София вече като за двама.

През март харизматичната актриса изгря и на малкия екран в новия сериал “Господин Х и морето”, в който участва с главна роля заедно с Калин Врачански.

Александра се научава да бъде боец, като от дете израства без солидната опора на бащината фигура. Големият български актьор Йосиф Сърчаджиев винаги е бил извън нейния живот. Тази липса е компенсирана изцяло от силното присъствие на майка й - обичаната Пепа Николова. Александра наследява именно от нея своята борбеност. Двете са повече от майка и дъщеря - те са най-добри приятелки, нямат по-близък човек една от друга.

“Тя е много силна. Уникална като майка си. От нея е наследила всичко хубаво”, сигурен е Светослав Пеев
“Тя е много силна. Уникална като майка си. От нея е наследила всичко хубаво”, сигурен е Светослав Пеев

Смъртта обаче ги разделя твърде рано, когато Сърчаджиева е едва на 22 години. Въпреки това тя не поема по пътя на саморазрушението, а с тази огромна и нелечима болка у себе си върви през живота още по-устремено.

“Александра е много силна. Това е точната дума, която я описва - казва пред “168 часа” актьорът Светослав Пеев. - Познавам я от дете. Тя имаше една уникална майка. Пепа беше невероятно изключение в този свят. Боготворях я. Трудно бе да не обичаш такъв човек. Александра е наследила от нея всичко хубаво.

Нейната борбеност и всичко, всичко...

Пепа беше над нещата в този живот. Човек, който беше много истински. С един особен език, който стряскаше дори Александра понякога, но пък на Пепа й вървеше, правеше я още по-неповторима. Те двете много се обичаха.

Преди да почине, Пепа много се притесняваше за дъщеря си, но аз й казах да не се страхува и да е спокойна. Защото и този човек, който беше до нея още тогава - Иван Ласкин, и той беше особен, и той беше истината на този свят. Като Пепа. Иван не търпеше лъжата и несправедливостта. С него ме срещна съдбата още когато той беше дете. И съм много радостен, че и той, и Пепа бяха мои приятели.

Дано Александра се справи с всичко в този живот.

Тя е обаятелна,

усмивката й няма цена. Като майка си е момичето”

Пепа Николова издъхва на 22 септември 2006 г., след дълга битка с рака. До последно крие страшната истина от дъщеря си, която вярва, че майка й ще победи болестта, дори когато всенародната любимка изпада в кома.

Опустошена от тази загуба Сърчаджиева получава само едно съобщение от баща си, което гласи: “Болката ти е голяма. Бог ще е с теб. Йосиф”.

Връзката между него и Николова започва в Сатиричния театър и се разгаря неудържимо, а плод на тази любов е Александра. Звездата от “Време разделно” дори напуска съпругата си Райна и заживява с актрисата и щерка си, но само за кратко. Скоро след това той решава да се върне при жена си, а на момиченцето оставя само своята фамилия.

След станалото отношенията между Сърчаджиев и Николова се влошават драстично и те постоянно си разменят остри нападки. Актьорът напълно игнорира собствената си кръв и плът. Въпреки войната между родителите си обаче Александра никога не е настройвана от майка си против своя баща.

През годините на всеки въпрос към Сърчаджиев, засягащ неговата наследница, той или побеснява, или категорично отказва да отговаря. Заявявал е обаче, че няма други деца освен тези от неговия брак с Райна. Александра от своя страна е признавала, че никога няма да прости абсолютното му пренебрежение към нея.

Преди време в ефир Сърчаджиев все пак дръзна да промълви: “Прощавай, прощавай”. И без да адресира думите си конкретно към някого, мнозина разбраха, че те са предназначени за Александра.

Понастоящем бащата и дъщерята са се помирили и всичко лошо е минало. Това е станало заради благородния характер на Александра, говорят в артсредите.

През 2017-а, единадесет години след като Пепа Николова напусна този свят, дъщеря й се обърна към нея с много силни думи във фейсбук.

“Ще отида на работа, ще изтрия сълзите си и колкото и да ми е трудно, ще се усмихна и ще кажа: Добър вечер! Така си ме учила, мила моя Пепа!” - пише Сърчаджиева до Николова
“Ще отида на работа, ще изтрия сълзите си и колкото и да ми е трудно, ще се усмихна и ще кажа: Добър вечер! Така си ме учила, мила моя Пепа!” - пише Сърчаджиева до Николова

“Иде ми да крещя: Защооооооо??? Защо те няма до мен и не мога да те гушна??? И знам какво ще ми кажеш: “Това е животът, Александра! Едни се раждат, други си отиват! Но човек е жив, докато говориш за него”.

Така е, мила моя Пепа!!! Аз всеки ден говоря за теб... и с теб!!! Виждам те в очите на София и това е прекрасно!!! Знам, че си до мен всеки миг и ме пазиш!!! Просто много искам да ти кажа колко мнооогооо те обичам и колко ми липсваш!!!

И довечера ще отида на работа, ще изтрия сълзите си и колкото и да ми е трудно, ще се усмихна пред камерата и ще кажа: Добър вечер! Защото така си ме учила ти, мила моя ПЕПА!!! “Изтрий сълзите си, Александра, и се усмихни, защото хората не са длъжни да знаят болката ти!!!”

Усмивката ми ще е за теб!!! Защото те обичам!!! Защото знам, че си до мен!!! Защото си най-добрата майка!!! Защото си всичко за мен!!! Защото си ПЕПА!!!!!”

Спасителен пристан за Сърчаджиева след осиротяването й е нейната любов с Ласкин.

Той я обожава до последния си дъх.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X