Напишете дума/думи за търсене

Невена Николова - българката, която облече Никол Шерцингер и Лиз Хърли

Тази снимка на Невена Николова е правена от John Swannell, който е бил личен фотограф на принцеса Даяна.

Дизайнерката прави тоалетите на Десислава Радева за големи международни събития

Миналия четвъртък, 31 януари, докато е на работен обяд, дизайнерката Невена Николова получава имейл със запитване от екипа на Никол Шерцингер. Харесали са четири нейни рокли и молят да им бъдат доставени до 17 часа същия ден на определен адрес. Заради деловата среща, на която присъства, Невена не може лично да отговори, с комуникацията се заемат хора от екипа ѝ и тоалетите са доставени навреме. В събота, на 2 април, Никол Шерцингер пее на частно парти в Австрия, облечена в дълга бяла рокля от дантела в горната си част, дело на българката. Там на сцената излиза и Марая Кери. След това в профила си в инстаграм Шерцингер публикува снимка от подготовката за концерта, позирайки с въпросния тоалет.

Това не е първата световна звезда, която избира модели на Невена Николова. През ноември миналата година личният пиар на холивудската актриса Елизабет Хърли иска среща с дизайнерката. Виждат се в шоурума в Лондон и малко по-късно Лиз Хърли се появява на две светски събития с модели на Невена. Първият е черна дантелена рокля по тялото, вторият избор пада върху сребристо сако.

Преди няколко години дизайнерката има шанс да ушие рокля не за кого да е, а за самата Бионсе, възможност, за която мечтаят хиляди нейни колеги. От екипа на звездата обаче искат тоалетът да бъде изработен за два дни и половина. Срокът е твърде кратък, тъй като тоалетите на Невена Николова са изцяло ръчен труд, а тя държи на перфектното качество. Слага името си към всяко свое творение и не би си позволила да не изпипа нещата,

затова отказва

да създаде рокля

за Бионсе

Но все още мейлът с 32-те мерки на певицата е като реликва за нейните асистенти.

Невена създава роклите и за важните международни събития, на които присъства първата дама Десислава Радева. “Свързаха се с мен и ме попитаха дали ще мога да създам тоалет за нея за срещата на НАТО в Брюксел. Първо се срещнахме и тя ме спечели с топлото си и човешко поведение. Когато на лично ниво има разбирателство, професионалната работа се случва правилно. Взаимно е одобрението и уважението, и това е единствената правилна предпоставка за успешни проекти. Имаме синхрон и хармония”, разказва дизайнерката. Оттогава вече няколко пъти е правила модели за президентската съпруга.

Не е случайно, че Невена Николова вече се радва на голям интерес зад граница. Опитът зад гърба ѝ е солиден. На 6 февруари се навършиха 18 години от създаването на модната ѝ къща. Преди да се насочи към модата обаче, тя тръгва по съвсем различен път. Учила в немска гимназия, след това влиза скандинавистика в Софийския университет, след което печели стипендия и се прехвърля в Осло. Започнала с шведски в България, но завършва с норвежки в Норвегия. И вместо планираните пет месеца останала три години. Трябвало да избере къде да се установи да живее, но в крайна сметка,

по лични причини

предпочела България

През цялото време работи с немски, но въпреки всички езици и образования, решава да се отдаде изцяло на модата. Създава модната къща заедно с брат си, който се занимава изцяло с маркетинга, с връзките с клиенти, с подбора на кадри. Дълго време майка ѝ не е съгласна със смяната на кариерата, но в крайна сметка и тя се включва в бизнеса и до ден днешен е много съществена част от него. “В Лондон тя е част от екипа ми за проби, изключителен естет е, прекрасен декоратор, а бродериите ѝ са фантастични”, казва Невена.

Името на дизайнерката много бързо става популярно на българския моден подиум. “Идва момент, в който виждаш, че няма накъде повече да вървиш и идва логичната стъпка да отидеш там, където можеш най-много да се разгърнеш. Лондон е събирателна точка на бизнес, култура, мода, на отвореност към света”, разказва дизайнерката. В продължение на пет години на всеки два месеца пътувала до Париж, откъдето и досега си купува дантелите. Започнала да облича там хора с положение, които съответно привличали внимание и интересът към нея все повече се увеличава. “Моите контакти бяха на професионално ниво и още в самото начало оценката беше много висока.

Важно е да те

признаят във

вътрешните среди”,

разказва тя. И точно това се случва. Дълго време тя облича една от наследниците и маркетингов директор на основния им доставчик на дантели. От две години тази фирма частично се притежава от “Шанел”. Въпросната бизнесдама винаги се появява в медиите с тоалети на българката. А когато медиите започват да пишат, че нейната компания е създала дантелата за сватбената рокля на Кейт Мидълтън, интересът към личността ѝ се увеличава. Медиите се интересуват самата тя с какви дрехи се облича, което пък насочва журналистите към Невена и на Острова започват да се появяват материали за българката. “Дейли телеграф” също прави за нея много голям материал. Появяват се нови клиенти и се налага дизайнерката да се премести да живее в Лондон. Трайно се установява там преди шест години, но заради работата пътува много до различни точки на света.

Никол Шерцингер пусна в профила си в инстаграм снимка, на която е с рокля на българката.
Никол Шерцингер пусна в профила си в инстаграм снимка, на която е с рокля на българката.
Елизабет Хърли с тоалет на дизайнерката.
Елизабет Хърли с тоалет на дизайнерката.
С принц Албер
С принц Албер
Десислава Радева също се доверява на Невена Николова.
Десислава Радева също се доверява на Невена Николова.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X