Напишете дума/думи за търсене

Почит към починалите - вeче и в сайта spomen.bg

Освен безценна помощ в труден момент, новата страница дава възможност да запалите виртуална свещ или да напишете съболезнование под съобщението за кончината на скъп човек

Новият сайт www.spomen.bg е дигиталното продължение на известната страница “Спомен” в хартиеното издание на вестник “24 часа”, с която се отдава почит на починалите. От години това е предпочитаното място за възпоменания и траурни обявления, където освен това се публикува и информация за кончината на известни личности, епитафии и спомени за добродетелите на отишли си бележити люде и най-обикновени хора.

Преди всичко spomen.bg е страница в услуга, помощ и утеха на живите. Особено на тези, които неминуемо са се оказали изправени пред трудния момент на раздяла с близък човек.

На посочените най-отгоре в сайта телефони и имейли отговарят консултанти, чиято работа е да помогнат лесно и бързо да бъде подадена траурна обява.

Всяка от шестте основни рубрики отваря падащо меню към различни секции (виж инфографиката).

Вариант за некролог, съответно текст, размер и цвят може да бъде избран от рубриката ”Как/Къде”. Опцията “Варианти за възпоменания” дава възможност за избор къде да бъде публикуван некрологът - във вестника, в сайта или на двете места. Има и вариант за

“Лична дигитална

страница”, където

близките могат да

качват текст, снимки,

и любима музика

на покойника.

В случай че сте избрали опцията за възпоменание в сайта, то ще се появи отдясно на най-видното място в рубриката “Тъжен помен”.

Само с един клик върху вече публикуваната обява всеки, който пожелае, ще може да напише под нея своите съболезнования. Това действие дава и още една опция - да бъде запалена виртуална свещ в памет на починалия. И тук всичко става само с един клик.

Съболезнованията и виртуалните свещи са напълно безплатни функции, които просто дават възможност за проява на почит към близък човек, макар и от разстояние.

Рубриката “Услуги” прави лесна връзката към траурни агенции, гробищни паркове, фирми за изработка на паметници, надгробни плочи и поддръжка на гробни места, житарни, кетъринг компании, хосписи и т.н.

В същото време има възможност специализираните агенции и фирми, магазини за цветя, застрахователни компании и др. да се свържат лесно със сайта, за да бъдат включени в каталога за услуги.

“Наръчник на живите”

води към подменю,

където могат да

бъдат намерени

практически съвети

за завещания, пенсии,

различни законови разпоредби, уреждане на наследства, донорство и действие при смърт в чужбина.

В раздел “Пътят към Бога” има информация за храмове и манастири, православни празници, както и за дните, в които отдаваме специална почит на мъртвите, също и за чудотворни икони и др.

“Утеха” е рубрика, в която могат да се прочетат текстове по фундаменталните въпроси за живота и смъртта, народната памет, както и интересни истории от страната и чужбина.

В сайта може да се намерят отговори на съвсем резонни въпроси като например какво да правим със снимките на умрелите ни близки. Хората са свикнали по стените в къщите на родителите и бабите им да висят портрети и общи снимки на отдавна умрели предци. Някога това не се е смятало за опасно. Днес обаче има много хора, които заради прочетено тук и там в интернет се чувстват объркани и смятат, че снимките на починалите носят негативна енергия и могат да повлияят на здравето и на съдбата на живите.

Например снимката на току-що умрял близък, която е била на погребението или поклонението. Обикновено тази фотография се е харесвала на покойния приживе, а вероятно и роднините са я харесвали. Но след като е била поставена до ковчега в черна рамка или с жалейка в ъгъла, тя вече носи определена тежка символика. Най-малкото навява скръбни спомени от тежкия ден на раздялата. Но

този портрет в никакъв

случай не се изхвърля.

Какво обаче следва

да направим?

След погребението е прието тази снимка да се държи на видно място вкъщи 40 дни. След това близките решават сами какво да правят с нея. Ако все още тъгуват много от загубата, по-добре е да приберат снимката за по-спокойни времена. Ако вече са претръпнали от загубата, снимката може да се прибере някъде или да си остане в хола или в друга стая, но не и в спалнята. Православната църква не вижда нищо лошо в това снимките на умрели роднини да се държат вкъщи. Според църквата пред Бога всички са равни - умрелите и живите. Но според екстрасенси и специалисти по паранормалното точно такава снимка на покойник може да стане врата към отвъдното, ако виси на стена. Ако тази врата е постоянно отворена, живите може да почувстват върху себе си енергията на мъртвите.

Хора, които спят под такива портрети, са казвали, че имат постоянно главоболие, усещат слабост и често боледуват.

Най-лошо е слагането на такива портрети в детски стаи, тъй като децата ще се чувстват постоянно под зоркия поглед на мъртъвците.

Други смятат, че снимки, направени в деня на погребението, също носят лоша енергия. Не е ясно защо изобщо тогава се снима, тъй като такива кадри изобразяват само скръб, горест и мъка. Затова най-добре е човек да се избави от тях.

И тъй като пред смъртта всички наистина са равни,

в сайта има и рубрика

“За известните”,

в която са споменати световни и български бележити личности. По почина на страница “Спомен” във в. “24 часа”, сайтът също напомня за хора, които приживе са направили много, но години след смъртта им вече са забравени или паметта за тяхното дело е изтляла.

Освен полезни съвети и информация в сайта spomen.bg има и предложения за подходящи книги, музика и филми. Съвети за пътувания и разтуха, окуражителни и утешителни думи, защото дори когато сме преживели огромна загуба, животът трябва да продължи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X