Напишете дума/думи за търсене

Банско - място за отдих и култура

Банско е курорт, в който човек може да се наслади в пълна степен на планинските прелести и през зимата, и през лятото. Тук се потапяте в неповторима красота и емоция. Релефът на планината Пирин, в подножието на която се намира Банско, е от алпийски тип.

Тук високите върхове, целогодишно покрити със сняг, се редуват със седловини отвесни дълбоки пропасти, има многобройни езера, планински реки, вековни гори. Не е случайно, че често наричат Пирин "Малките Алпи". Тук има многобройни маршрути - лесни, средно трудни и трудни - сред величествена девствена природа и природни феномени. Така например недалеч от Банско - само на около 14 километра, е Байкушевата мура. Тя заслужава да се види, защото е уникална за цяла Европа, а и в света има малко като нея. С нейните години, които са повече от 1300, тя е сред най-старите дървета на планетата. Видът й е внушителен - обиколката й е близо 8 метра, височината - 26. Уникално красиви са и ледниковите езера, които са над 180 и има комплекси - Поповите езера например са 11, Валявишките са 10, Чаирските са 9 и т.н., има и самостоятелни езера.

Банско през зимата

Релефът и климатичните условия позволяват зимната приказка в Банско да продължава 5 месеца в годината, а курортът е световноизвестен с две неща.

Първото е, че е след най-елитните в Европа и Банско традиционно домакинства на зимните световни първенства - вече 7, а курортът е ангажиран и за следващите три години. Второто е, че в Банско е най-евтино на континента за пълноценна зимна почивка. Това сочат престижни икономически изследвания в туризма, цитирани от авторитетни медии като „Дейли Телеграф“ „Дойче Веле“, обществената телевизия, „Ди Цайт“. Сезонът на ските и сноуборда е от декември до април. Той е гарантиран и от машините за сняг, които са 400 и покриват пистите в зимния комплекс. Трасетата за спускане са 75 километра, като 30% от пистите са предвидени за начинаещи. За тях се предлага и обучение - и за малки и за големи, и пълна екипировка, която може да се вземе на място под наем. Напредналите скиори и сноубордисти могат да ползват 45 на сто от пистите, за професионалните състезатели са станалите. Ски центърът разполага и с 9 лифта, има и влекове. При това за любителите на зимните спортове в Банско се осигуряват и всевъзможни улеснения. Освен комфортното и уютно настаняване за гостите си, Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди например осигурява удобен безплатен транспорт до лифта или пистите, лифт карти, ски гардероби, съдейства за обучение и т.н.

Банско през топлите сезони

През топлите сезони Банско има възможност за многобройни вълнуващи активности сред планината.

Освен разнообразните маршрути за преходи, тук се предлагат планинска конна езда, АТВ и бъги турове, планинско колоездене, спускане с надуваеми лодки по бързи речни участъци на Места и Струма, скално катерене, лов, риболов. Много атрактивен и емоционален е и фотоловът, защото тук природата и уникална и снимките съхраняват неповторими спомени. Специална атракция са банските пикници по красиви места край Банско. Те са едновременно фолклорен театър и кулинарен туризъм с прочутите бански ястия и мезета, вино и ракия. Желаещите биват "отвлечени от хайдути" в планината с коне и пищно изрисувани каруци. Там, докато опитват вкуснотиите, на живо им се представят обичаи, песни и танци, ритуали от банския край. Много посещаван е и развлекателният комплекс с най-дългата на европейския континент надуваема водна пързалка - 400-метрова; мини голф и футбол, кътове за децата с надуваеми замъци, катерушки, различни игри и забавления. В комплека, който е на Бъндеришка поляна, има и тубинг - по специален улей желаещите се спускат "адреналиново" с гумени шейни.

Културната страна на Банско

Банско е изключително интересно градче, съчетаващо модерното и архаичното. От една страна, старата част на Банско представя архитектурата на типичните за Възраждането къщи, част от които са превърнати в къщи-музеи на видни български деятели, от друга страна - съвременни хотелски комплекси, магазини, в които може да намерите наистина всичко, заведения и тн.

Истински културен феномен са църквите и многобройните монументи на културата, сред които се отличават църквата “Света Тройца” - трикорабната базилика, която е била най-голямата църква у нас до построяването на “Александър Невски” в София.

Разнообразните духовно-исторически центрове също са атракция в града - така например ДИЦ “Св. Паисий Хилендарски” гостите може да разгледат възстановка на килията, в която Паисий Хилендарски е писал История Славянобългарска.

Къщата музей на Никола Вапцаров, с която се поставя началото на музейното дело в Банско, също е много посещаван културен център.

Веляновата къща, която също е паметник на културата с национално значение, пък е сред най-добрите образци на възрожденската архитектура.

Къщата музей на Неофит Рилски също впечатлява посетителите със своята архитектура.

Един ден не би бил достатъчен, за да обиколите всички културни и исторически забележителности в града, но може да Ви уверим, че няколкодневният престой в Банско, ще остане един от най-приятните Ви спомени!

X