Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да пием добавки за красота

Тъй като през последните години на пазара започнаха да се предлагат множество добавки, които обещават, че правят кожата ни по-гладка, косата ни – по-здрава и по-блестяща, ноктите ни – по-твърди и по-устойчиви, ние решихме да проверим дали и как действат тези добавки в действителност.

Проучване от 2016 г. показва, че жените на възраст от 40 до 70 години, които са добавили към хранителния си режим антиоксиданти като витамин С, цинк и манган например, могат да се похвалят с озарена кожа, по-малко тъмни кръгове и по-малко петна от зачервяване.

Колагенът също се използва често в добавките за красота, защото той е протеинът в тялото ни, който помага на кожата да запази своята еластичност и тонус. Популярността му нараства изключително напоследък, като само в Щатите тази година потребителите ще похарчат около 122 млн. за добавки с колаген. Клинично проучване от 2014 г. изследва колагенна хидролизатна добавка при 114 жени и установява, че тя е намалила драстично интензивността на бръчките им.

Безспорно най-интересната съставка в добавките за красота е силицият. Плацебо-контролирано изследване, извършено от Wickett RR. et al през 2007 г., включва 48 жени (половината плацебо), които са приемали силициев препарат в продължение на 9 месеца. Резултатите са впечатляващи – косите им са категорично с по-дебели косми (мерено е напречно сечение), по-издържливи на опън, по-еластични и по-малко чупливи, бръчките са видимо загладени, ноктите – много по-малко чупливи.

Потърсихме проучвания за още няколко основни съставки. Такова проучване от 2011 г. доказва, че микроелементът мед допринася за запазване пигментацията на кожата и косата. Манган и молибден пък се грижат за нормалния метаболизъм на сяросъдържащите аминокиселини – по-точно това са цистеин и метионин. Тяхната роля е пряко свързана със синтеза на кератин – той се изгражда от тези две аминокиселини, плюс лизин и аргинин. А всички сме запознати с изключителния ефект от кератина.

След като се уверихме в ефективността на добавките за красота, потърсихме на българския пазар продукт, който не само съдържа най-важните от тях, но и ги предлага в оптималната комбинация. Останахме впечатлени от „Комплекс за красота“ на немската марка „Допелхерц“. Установихме, че две таблетки от него осигуряват 1000 mg силикатни минерали – преки участници в естествената красота. „Комплекс за красота“ е сполучливо съчетание от витамини, минерали и микроелементи с вече доказан ефект върху кожата, косата и ноктите ни.

Нека разгледаме по-подробно активните съставки, съдържащи се в „Комплекс за красота“ на „Допелхерц“ и ефекта от техния прием:

Кои са важните хранителни вещества за кожата?

- Силикатни минерали - естествен богат източник на минерала силиций, който спомага за синтеза на колаген и за бързото възстановяване на кожните клетки.

- Колаген - основен градивен елемент на съединителната тъкан, отговорен за еластичността и здравината на кожата.

- Витамините В2 и биотин , както и микроелементът цинк - допринасят за нормалното състояние на кожата.

- Витамин С – осигурява клетъчна защита. Допълнително той подпомага самостоятелното образуване на колаген в организма.

Кои са важните хранителни вещества за косата?

- Силикатни минерали - имат отношение към блясъка на косата и ограничаване на косопада.

- В-витаминът биотин, както и микроелементите селен и цинк подпомагат нормалното състояние на косата.

- Микроелементът мед допринася за нормалната пигментация на косата, отговорен за поддържане на цвета ѝ.

- Микроелементът молибден допринася за нормалното протичане на метаболизма на сяросъдържащите аминокиселини, важна част от структурата на всеки косъм.

- Витамин В6 подпомага синтеза на цистеин. Тази аминокиселина е отговорна за образуването на кератин, който участва в изграждането на космите и ноктите.

Важни хранителни вещества за ноктите:

- Силикатни минерали - стимулират растежа на ноктите и ограничават тяхната чупливост.

- Микроелементите цинк и селен поддържат нормалното състояние на ноктите.

- Пантотеновата киселина (витамин В5) и микроелементът мед допринасят за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия, а фолиевата киселина участва в процеса на делене на клетките. Всички те са важни за по-бързото възстановяване и растеж.

X