Напишете дума/думи за търсене

Гостуват ни магазини „Лечител“ с любопитна информация за: Пет нестандартни начина за бързо овладяване на високото кръвно налягане

Ако чувствате силна умора, главоболие, болка в гърдите и тахикардия, има вероятност да страдате от високо кръвно налягане, или хипертония. Това състояние може да бъде предизвикано от жега, затлъстяване, стрес, недоспиване и други проблеми със здравето.

Има няколко прости и нестандартни начина, които позволяват да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и мускулите, контролиращи артериалното налягане.

Масажирайте шията и ушите

Между главата и шията има три точки, които могат да ви помогнат да намалите кръвното налягане в рамките на няколко минути.

Първата точка се намира зад месестата част на ухото и рисува въображаема линия надолу към центъра на ключицата, където се намира втората точка. Внимателно масажирайте шията с пръсти, правейки движения нагоре и надолу. Повторете това упражнение от двете страни на шията по десет пъти. Третата точка се намира на лицето на височина половин сантиметър от ухото. Масажирайте тази точка с връхчетата на пръстите в продължение на минута по посока на часовниковата стрелка.

След като направите масаж на всичките три точки, това ще ви помогне да избавите шийните мускули от напрежението. Освен това така ще се възстанови правилният приток на кръв към мозъка.

Дишайте през лявата ноздра

Дълбоко коремно дишане през лявата ноздра ще ви помогне да контролирате нивото на артериалното налягане. Това отпуска кръвоносните съдове и намалява стресовите хормони.

Първо седнете на стол или на пода в удобно положение и дръжте гърба изправен. Сложете лявата ръка на корема.

С палеца на дясната ръка затворете дясната ноздра. През лявата ноздра направете дълбоко вдишване и го задръжте за няколко секунди, а след това издишайте. Правете това в продължение на 3-5 минути.

Включете класическа музика

По думите на изследователи, може да понижите своето кръвно налягане, слушайки класическа музика или съчетавайки музиката с медитация и някои дихателни упражнения. Този вид музика оказва спокойно въздействие на организма, което намалява нивото на кортизола - хормон на стреса.

Изпийте чаша вода

Високото кръвно налягане понякога се предизвиква от обезводняване. Когато сте дехидратирани, обемът на кръвта се намалява. А периферната съпротива се увеличава... В такъв момент изпийте една-две чаши вода. Тя ще ви помогне да възстановите достатъчно количество кръв в организма и да намалите кръвното налягане.

Опитайте „пчелно дишане”

Дишането на пчелата е известно също като брамари пранаяма. То помага на човек да се отпусне и да се избави от мигрената и главоболието, свързани с хипертония.

Седнете на пода в удобно положение. Сложете показалците на хрущялите на ушите. Направете дълбоко вдишване. Когато започнете издишване, издавайте жужене като пчела. В същото време оказвайте мек натиск на ушния хрущял. Повторете упражнението 7-10 пъти.

Всички тези методи не отменят предписаните ви лекарства за контролиране на хипертонията, както и подходящите хранителни добавки, но могат да станат нелош вариант в случаите, когато усещате повишаване на артериалното налягане.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на  на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

X