Напишете дума/думи за търсене

Време е за гроздобер

New Bloom Winery стартира с прибиране на гроздето от сорта Совиньон блан, който им донесе две поредни години отличия в Лос Анджелис

Един от най-важните етапи за винопроизводителите – гроздоберът – вече започна. В модерната изба New Bloom Winery (в Съединение, Пловдивско) стартът бе поставен в края на миналата седмица с легендарния им сорт Совиньон блан. Лозовите масиви на винарната се намират в Правище, като още преди засаждането са направени специални проучвания на почвата и климата, за да се подберат подходящите сортове. Днес New Bloom Winery правят от тях висококачествени вина, оценени високо по света. Само за последните две години техният Совиньон блан, включен в сериите Face to Face (F2F) и PIXELS, печели най-високото възможно отличие best of class на международния винен конкурс в Лос Анджелис. „Вярваме, че именно характерните особености на региона ни помагат да подчертаем и изпъкнем с индивидуалност, дори и когато става дума за популярни сортове като Совиньон блан“, коментират винените експерти.

Според екипа на New Bloom Winery тази година реколтата е с много добри показатели. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%”, обясниха от винарната. Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти. Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята им се намират в близост до винарната. Това позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството. Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт.

През последните години New Bloom Winery следва нова линия – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков. Всички вина се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийска низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители. В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, а също така и на по-малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент и италианската Глера, от която се прави Просеко. Освен марките Face to Face и Pixels, избата произвежда и серията Verano Azur.

X