Напишете дума/думи за търсене

Да прегърнем есента с отворени обятия

„Човек е млад и здрав тогава, когато е млада и здрава неговата имунна система“

Д-р Емил Близнаков

Есента вече категорично е тук. Първите слани оставиха заскрежените си следи по тревата и по лицата ни. Листата се обагриха само в топли тонове – от сгряващо жълто до огнено червено, като че ли за да стоплят сетивата ни, въпреки понижаващите се температури.

Има нещо особено романтично в миризмата на печени чушки, комбинирана с тази на напоена с влага шума – като че ли земя и въздух се сливат в едно и завихрят своеобразен танц, манифестиращ щедростта и благодатта на есента.

И всичко ни се струва натежало – и буквално, и метафорично – и гроздовете по лозите, и собствените ни мисли. Може би това е сезонът, който, струва ни се, идва най-бързо и винаги сме неподготвени за него. Колкото и плавно и постепенно температурите да вървят надолу, на нас все ни се струва, че есента е дошла ей така от тази сутрин, със замах и с нетърпение. И се впускаме през глава в центрофугата на собствените си отговорности. Все едно самият сезон задължава завръщането на нашата сериозност и висока концентрация, едновременното и бързо справяне с милион задачи и добрата организация на ежедневието ни. Слънцето започва все по-често да се крие, а тялото ни e в шок, защото до вчера се е разхождало по потник, с небрежна пола и небрежно настроение. Опитваме се да се пренастроим, но е изключително изтощаващо – едва се събуждаме сутрин, трудно се концентрираме, всяка задача ни се струва непосилна, разсеяни сме, чувстваме се изморени и раздразнителни. Освен всичко друго, и децата се прибират с първите настинки и грип от училище и детска градина.

Не се отчайвайте! Просто си дайте малко време за адаптация. Запазете спокойствие и съвсем скоро организмът ще свикне всичките си отговорности.

Онази, на която ѝ се налага първа да се справи със смяната на външните условия, е нашата имунна система. Затова нейната работа е от изключително значение. Благодарение на нейната защита ние се чувстваме здрави и в добра кондиция. Освен че се бори с патогенни микроорганизми, тя се грижи за нашата добра адаптация към външните условия – и климатични, и психо-емоционални. Неслучайно тимусната жлеза, която е основна част от имунната система, заема мястото на душата според традициите на холистичната медицина (намира се точно зад гръдната кост, пред сърцето). Връзката между нашите емоционални преживявания и стреса, който ежедневно преживяваме – от една страна, и от друга - реакцията на имунната система, беше доказана съвсем наскоро и научно от изследователи от института "Гарван" в Сидни, които откриват хормон, който се освобождава в тялото в периоди на стрес и по този начин засяга имунната система, което води до разболяване.

Очевидно човек се ражда със способността да се противопоставя на неблагоприятните външни условия и болестите. Но всяка такава способност може да бъде допълнително тренирана и подпомогната по напълно естествен път, за да се запази нейната пълноценност. Когато имунната ни система функционира добре, всички нейни части действат съгласувано, бързо и ефективно. Много фактори обаче могат да я нарушат.

ФАКТОРИ, КОИТО НАМАЛЯВАТ ИМУНИТЕТА:

• продължителен стрес;

• неправилен прием на лекарства, особено антибиотици;

• дефицит на витамини;

• дефицит на чист въздух;

• нездравословно хранене;

• липса на закаляване;

• липса на положителни емоции;

• недостатъчен сън.

Разбира се, причините за понижаване на имунните сили най-често са комплексни и понеже нито можем да „спрем да се ядосваме” (за да намалим стреса), нито пък ще се изолираме от всички неблагоприятни влияния, затова е добре да помогнем на собственото си тяло да се пребори с всички външни атаки. Идеалният начин да се спасим от вирусите е да подпомогнем естествените защитни механизми на тялото, без да нанасяме щети. Затова грижете се на трапезата Ви да присъстват повече плодове и зеленчуци, излизайте често на разходка сред чист въздух, осигурявайте си занимания, които Ви носят наслада и спокойствие. Бъдете сигурни, че съществуват и други методи, с които да повишим защитните си сили.

Такова средство може да бъде Ceget+. Доказал своите качества, той подпомага естествените оздравителни процеси, които протичат в организма, действа в синхрон с дейността на собствената имунна защита, без да нарушава нейния ритъм. Това, от една страна, осигурява добрата ѝ подготовка при евентуално нахлуване на външни нашествия, а от друга – лесното и бързо справяне с нарушителите. Освен това Ceget+ запазва способността на защитните сили на организма да му служат дълго време.

Ceget + съчетава в себе си полезните действия на натуралния витамин С от ацерола, висококачествен екстракт с фармацевтична честота от ехинацея и органичен селен. Той е изцяло натурален продукт, което позволява по-доброто усвояване на съставките от организма. Биологично активните компоненти действат синергично, което е от огромна полза за цялостното функциониране на имунната система. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Подпомага собствените сили на организма срещу вируси и бактерии. Подходящ е при първи симптоми на настинка и грип, при епидемична обстановка или за често боледуващи хора. Действа благоприятно при отслабена имунна система, за по-бързо възстановяване след тежки заболявания, операции, при възпаления, за укрепване на кръвоносните съдове.Можете да го намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на https://botanic.cc/products/ceget/.

Кой е казал, че есента е тъжна…

X