Напишете дума/думи за търсене

6 причини да посетите Русия тази година

Русия е една от онези дестинации, чиято притегателна сила се дължи и на очакванията ни да се потопим в изумителна култура, история и архитектура, и в същото време на гъделичкащото любопитство да видим нещо съвсем ново и неочаквано. Да, Русия е очаквано великолепна и неочаквано пълна с изненади. Ако имате някакви съмнения за това колко невероятно би било вашето приключение в тази страна, ето 6 причини да преосмислите плановете си за пътуване през тази година.

1. Невероятни църкви

Руската православна църква винаги е играла много важна роля по отношение на властта и престижа в Русия, особено през царската епоха. Руските царе управлявали страната близо 350 години. Независимо дали сте вярващ или не, не може да останете безразлични към възвишените катедрали, които се издигат в цялата страна. Подобно на Казанската катедрала в Санкт Петербург или великолепната катедрала "Св. Василий Блажени“ в Москва, както и множеството църкви в град Суздал, всички те са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

2. Богата култура

Русия винаги е заемала видно място на световната сцена. Болшой театър, Третяковската галерия и Пушкинският музей в Москва, както и Мариинският театър и Ермитажът в Санкт Петербург са едни от най-добрите художествени институции в света. Само в град Санкт Петербург има над 2000 библиотеки, 221 музея, 80 театри, 100 концертни зали, 45 художествени галерии, 62 кина и 80 дискотеки, както и стотици фестивали, организирани всяка година.

3. Изумителни дворци

Тук може да се потопите в истинска дворцова атмосфера. Вижте как са живели в Екатерининския дворец или в двореца Петерхоф. Големият дворец Петерхоф е възстановен след Втората световна война и сега е защитен като обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е великолепен комплекс от сгради, градини и фонтани и една от най-популярните атракции за посетителите в Санкт Петербург.

4. Музеи на изкуството

Бихте могли да запълните с красота и смисъл дни наред само с художествената колекция на Ермитажа в Санкт Петербург. Това е само малка част от цялото изкуство, което ви очаква в Русия. Почти във всеки град има поне един музей на изкуствата с невероятни творби. Московският музей за модерно изкуство е първият руски държавен музей, посветен на изкуството на 20 и 21 век. В него се помещава най-голямата колекция от модерно и съвременно руско изкуство в страната. Музеят за изящни изкуства на Пушкин пък разполага с една от най-важните колекции от руско и чуждестранно изкуство от древни до модерни времена. Музеят за изящни изкуства на Пушкин се състои от шест сгради, разположени в централна Москва.

5. Белите нощи в Санкт Петербург

Още през месец май светлото надделява над тъмнината и в Санкт Петербург идва моментът на белите нощи. Техният пик е през юни и ако по това време сте там, може да изживеете нещо забележително. Тогава в града се организират едни от най-интересните културни събития, както и много събития на открито. От туристичeска агенция „Солвекс“ ни съветват именно по време на Белите нощи да направим романтична разходка с корабче по реките и каналите на Санкт Петербург, за да се насладим и на уникалното природно явление, и на вдигането на мостове над р. Нева, и на приказно осветените дворци. Агенцията има специално организирани екскурзии до Санкт Петербург и Москва, които включват Белите нощи и максимална наслада на тези моменти.

6. Храната

Трябва да опитате традиционната руска храна поне веднъж в живота си. Боршът е супа от цвекло, придружена от лъжица сметана, произхождаща от Украйна, но отдавна е призната за руски специалитет. Пелмените са другото национално ястие на Русия. Те са от тесто и обикновено са пълни с кайма, риба, зеленчуци или друго, като може да се сервират самостоятелно, поляти с масло и заквасена сметана или в бульон.

Нашият съвет за незабравимо пътуване

За да опитате качествено и пелмените, и живота в дворците, и великолепието на художествените шедьоври, и романтиката на Белите нощи, се доверете на сигурен водач, който има стриктна и проверена програма. Не си разваляйте изживяването с агенции без опит и без отношение. В Русия има да се види и преживее твърде много, не може да губите време поради незнание и повърхностно отношение към вашето пътуване. Препоръчваме ви да проверите програмите за Русия на туристическа агенция „Солвекс“. Русия е тяхна приоритетна дестинация, където те от години водят групи, и познават всички специфики на страната – от това къде и какъв хотел да бъде нает, през местата, които задължително трябва един турист да посети, до това да опитате руския живот в неговия най-автентичен вид.

Ето например, в началото на този юли „Солвекс“ организира група за едно наистина фамозно пътешествие с 3 нощувки в Санкт Петербург и 4 нощувки на круизния кораб „Принцеса Анастасия”. Ако решите да си подарите това изживяване, ще имате възможността да опознаете богатствата на града, наречен в чест на Св. Петър, включително най-големия музей в Русия – Ермитажа, ще поплавате към приказния Талин, ще стигнете до Стокхолм и ще се насладите на една от най-красивите столици в света, ще се докоснете до Перлата на Финския залив Хелзинки и отново ще се върнете в Санкт Петербург, за да се потопите в разкоша на извънградския дворец на Петър Първи, превъзхождащ по великолепие дори френския Версай.

X