Напишете дума/думи за търсене

Твърд или мек – кой е нашият топ матрак?

Комфортът на спящия човек директно зависи от степента на твърдост на матрака. Неудобната позиция на тялото не само пречи на нормалната почивка, но също така се отразява негативно на състоянието на организма в дългосрочен план. Затова е важно да разберем кой матрак е по-добър за здравето на този, който ще почива върху него.

Производителите предлагат матраци с различна степен на твърдост. Този индикатор зависи от материала и технологията на напълване. В същото време един и същ пълнител може да бъде както мек, така и твърд.

Как да изберем оптималния вариант?

В процеса на намиране на подходящия матрак трябва да обърнете внимание на следните критерии:

Възраст на бъдещия потребител.

Параметри на тялото, теглото му.

Здравословно състояние.

Поддържан начин на живот.

Привични пози за сън.

Характеристики на възрастта и теглото.

Когато избирате матрак за новородено, струва си да дадете предпочитание на твърди модели без пружини. Меките аналози няма да работят - те могат да навредят на развиващия се гръбначен стълб.

За дете от 5-годишна възраст средната твърдост е най-подходяща. Идеалният вариант са пружинни и безпружинни модели с повишена твърдост.

Младежите и подрастващите е важно да спят на немного мек матрак. Тялото продължава да расте и има нужда от добра опора за гърба. Колкото повече тежи спящият, толкова по-твърдо трябва да бъде леглото.

За разлика от матрака за новородено, леглото за възрастния човек трябва да бъде възможно най-меко. Поради мускулна слабост прекомерната твърдост може да причини болезнени усещания.

Избор на топ матрак

Топ матракът е отличен вариант, ако искате да възвърнете удобството на износения матрак, когато годините употреба вече си личат. Също така може да ви послужи да направите и нов матрак по-комфортен, така че да отговаря изцяло на предпочитанията ви.

На пазара ще намерите голямо разнообразие от топматраци, различаващи се по размери, материал, от който са изработени, твърдост и т.н. Така логично възниква въпросът - как да изберем подходящия топер, а също кое е по-добре да изберете - твърд или мек топ матрак.

За да ви отговорим на тези въпроси в следващите редове, сме подбрали полезна информация, която ще ви бъде от помощ при избора.

Меките топ матраци са създадени, за да допринесат за мекотата, уюта и удобството на вашия матрак. Те създават потъващо чувство, наподобяващо прегръдка. Ако спите на твърд матрак, който ви създава болка и дискомфорт, надградете го с по-мек топер, за да постигнете баланс. По-меките топ матраци обаче не са подходящ вариант, ако леглото, на което спите, е старо и неравно, защото лесно ще вземе очертанията на неравните участъци и няма да подобри усещането. Подходящи са за хора, които лесно се уморяват, имат проблеми с мускулите и търсят меко усещане.

Твърдите топ матраци са с по-високо ниво на твърдост, те придават значителна опора на тялото и помагат да запазите позицията на гръбначния стълб изправена. В сравнение с меките модели, те са по-плътни и една идея по-тежки. Те са чудесно решение за потъващия матрак отдолу, тъй като ще му придадат повече височина и стабилност. Този тип топери са добър вариант за хора, които страдат от болки в гърба, врата и кръста или имат проблеми с дишането. Не причиняват прегряване на тялото, което предотвратява изпотяването по време на сън. Също така са една идея по-издръжливи при по-продължително използване.

На пазара се предлага голямо разнообразие на качествени топ матраци, и след като знаете основните им характеристики, ще може без проблем да изберете най-подходящия за вас.

X