Напишете дума/думи за търсене

Как менструалните чашки промениха живота на милиони жени

Жените по света последователно се сблъскват с уникални, специфични за пола бариери, когато става въпрос за здраве и безопасност. Те са изложени на по-висок риск от заразяване с ХИВ/СПИН, малария, пневмония, както и сексуални посегателства и свързаните с тях усложнения.

Много от тези проблеми са извън нашия контрол и са свързани с дълбоко вкоренени културни практики, на които ще им трябват няколко десетилетия да се променят.
Има обаче някои проблеми, които могат да бъдат решени и имат изненадващо прости решения със забележителни въздействия.

Менструацията е огромно препятствие, пред което са изправени жените по целия свят, а неправилните начини за управление и хигиена често водят до сериозни проблеми със здравето.

В Кения средната цена на пакет дамски превръзки е 1,30 лв. Въпреки че това може да изглежда като минимална сума пари, средният дневен доход за неквалифицирани работници в тази африканска държава е около 1,80 лв. С две думи, закупуването на санитарни материали всеки месец не е финансово възможно за хиляди жени.

Без достъп до подходящи санитарни консумативи жените и момичетата прибягнат до използване на алтернативни методи за справяне с менструацията - като листа, вестници, парцали, памук, дунапрен за матраци, дори кал. Тези методи не само не действат, но могат да доведат до сериозни инфекции и дискомфорт.

Осигуряването на достъп до здрави и устойчиви материали необходими за посрещане нуждите на месечния цикъл позволява на жените да останат в безопасност и да бъдат здрави, без да жертват способността си да работят, ходят на училище или да извършват ежедневните си дейности.

Менструалните чашки са направени от хирургически силикон и се поставят във влагалището, за да събират, а не абсорбират менструалната течност. За разлика от тампоните и превръзките, които съдържат вредни избелвания и химикали, менструалните чашки нямат отрицателни странични ефекти върху тялото на жената и не носят заплаха от синдром на токсичен шок.

Когато се постави правилно, чашката е на около 1,30 см от входа на влагалището и създава вакуумно уплътнение, за да се предотврати изтичане. Чашките осигуряват 12 часа удобна защита без течове и могат да се използват отново до 10 години.

За жените в развиващите се страни това може да бъде променящо живота решение.

12-часовата защита позволява на жените да продължат живота си, без да се притесняват да търсят тоалетни - голямо предизвикателство в много общности.

Ученичките в Кения пропускат средно 4,9 дни заради месечните си цикли, което е около 20 на сто от учебната година.
Благодарение на менструалната чашка те могат да посещават училище всеки ден от месеца. Вече не се страхуват от изтичане и подигравки от съучениците си, нито има нужда да спестяват от закуски, за да си купят превръзки.

Задържането на момичетата в класната стая им позволява не само да се ограмотят, но увеличава шансовете им да продължат да учат и в следващите етапи на образованието, позволявайки им да станат влиятелни и уважавани членове на обществото.

Програмата за управление на здравето на организацията Femme International раздава менструални чашки заедно с основните образователни и хигиенни материали на ученички в Източна Африка, помагайки им да бъдат здрави и да ходят на училище всеки ден от месеца. За да дарите менструална чашка или комплект Femme на момиче в нужда, посетете страницата на организацията. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X