Напишете дума/думи за търсене

Стресът и преумората отключват диабет при жените

Диабет се развива поради недостиг в кръвта на хормона инсулин, който се изработва от задстомашната жлеза. Проблемите със стомашно-чревния тракт, вредните навици, хроничният стрес могат да увеличат риска от развитие на диабет. От това заболяване не са застраховани нито мъжете, нито жените, то се диагностира както при децата, така и при хората от третата възраст. За развитие на болестта има редица предразполагащи фактори, например заседнал начин на живот, наднормено тегло и затлъстяване, стареене, високо ниво на холестерол или артериално налягане, генетична обремененост, болести на сърдечно-съдовата система. През XXI в., когато при 10% от населението е диагностицирано това заболяване, следва да се вземат под внимание всички рискови фактори и по възможност те да се избягват.

В хода на различни изследвания било открито, че при жените, които работят извънредно, по-често се диагностицира диабет от втори тип. т.е. преумората повишава риска от заболяването с 67%. Това се дължи на факта, че по време на извънредна работа организмът изпитва силен стрес. Жените, работещи повече от 35 часа седмично, многократно увеличават риска от развитие на диабет.

В едно изследване френски учени решили да узнаят каква е връзката между проблемите, свързани с работата, и рискът от появата на захарен диабет от II тип.

В експеримента участвали повече от 80 хиляди млади жени, изследването продължило 22 години, от 1992 до 2014 г. Около 70% от участничките в експеримента били педагози по професия. От тях 25% подчертали, че работата им е много тежка и емоционално изтощаваща. За целия период на изследването при повече от 5000 жени се развил диабет тип II. При това болестта се отключила много по-бързо при онези жени, които подчертали, че работата им е емоционално тежка и свързана със стрес.

Учените установили, че в групата на жените с високо емоционално натоварване на работното място, процентът на случаите на диабет бил огромен в сравнение с участничките в изследването, които получавали удовлетворение от своята работа и не изпитвали никакви професионални проблеми.

Според изследователите стресът, като фактор за поява на диабет, не получава нужното внимание и към него често се подхожда несериозно. Но получените резултати говорят за обратното. Съответно лекарите и самите пациенти трябва да разбират възможните рискове и да предприемат нужните мерки, позволяващи да се предотврати развитието на диабет. Проблемите на работното място и в ежедневието често стават навик, навярно именно на този фактор се дължи повишената заболеваемост, въпреки че не могат да се изключат и други фактори за възникване на заболяването.

Дълъг и щастлив живот при диабет действително е възможен. Важно е точно да се следват всички препоръки на лекаря, да се спазва лечебна диета, в това число и употребата на хранителни добавки, подпомагащи поддържането на нормални нива на кръвната захар, както и контролиране на стреса, но не с лекарства, а чрез избягване на провокиращите го фактори и прилагане на билкови успокоителни комбинации, които не вредят на организма и не водят към пристрастяване.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.

X