Напишете дума/думи за търсене

Батутът - упражнение и забавление за цялото семейство

Скачането на батут е не само чудесен начин за забавление на цялото семейство, но и занимание, което ще ви направи много по-здрави и по-щастливи. Експертите са категорични, че редовните скокове на батут влияят чудесно върху сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат, „стягат“ фигурата, подобряват координацията и тренират вестибуларния апарат. Освен това ободряват и ви помагат да се справите успешно със стреса.

Какъв домашен батут да изберем?

Батутите се различават по много показатели - размер, материалите, от които са изработени опорите им и платното за скачане, по максимално допустимото натоварване, както и допълнително оборудване.

Ето защо, когато избирате батут за дома, трябва да обмислите всички тези неща, като се съсредоточите най-вече върху удобството и безопасността.

Моделите, предназначени за деца, можем условно да разделим на три вида:

• Батути, наподобяващи игрална площадка с високи стени, пълни с въздух;

• Батути, тип басейн, при които стените са по-ниски, така че може да се използва едновременно като батут за скачане и надуваем басейн;

• Надуваеми батути във формата на кола, замък, кораб или фигура на приказен герой. Някои модели са оборудвани с надуваеми стълби и пързалки. Тези батути са напълно безопасни: детето може да скача на воля, защото е защитено срещу падане от всички страни. Друго предимство на надуваемия батут е, че в изпусната форма той заема малко място, което означава, че няма да има проблеми със съхранението му в апартамента.

Размер на батута

Оптималният размер на батута зависи от материала, от който е направен, както и от броя на хората, които ще скочат на него едновременно.

За 1-2 деца ще бъде достатъчен надуваем батут с диаметър 1,5-2 метра. Но ако уредът ще се използва не само от деца, но и от възрастни, тогава диаметърът на платформата е хубаво да бъде минимум 3 метра. А за голямо семейство най-добре изберете 6-метров батут.

Качество на рамката

Надеждната рамка е един от най-важните елементи на батута, защото именно тя поема основното натоварване по време на скачане.

Рамката трябва да бъде изработена от здрав метал с дебелина най-малко 2 мм. Оптималният диаметър на тръбите е от 40 мм, твърдят експертите.

Ако ще позиционирате батута на открито, всички метални елементи следва да бъдат обработени със специално покритие, което да ги предпази от неблагоприятните атмосферни условия.

Брой на пружините

Еластичността на батута и здравината му до голяма степен зависят от броя на металните пружини, които фиксират платното. Колкото повече са те, толкова по-голяма тежест може да издържи уредът. Най-добрият вариант е батут със скрити пружини.

Детските батути са предназначени за 50-70 кг, батутите за възрастни - за 100-120. Има и професионални модели, които могат да издържат на повече от 150 кг.

Пружините, изработени от поцинкована стомана, се считат за най-високо качество - те са издръжливи и устойчиви на външни влияния.

Какво трябва да знаем за платформата на батута?

Най-важните параметри на този уред са издръжливостта и еластичността му. Платформата на спортните батути е изработена от висококачествени синтетични материали. Тя е идеално гладка и устойчива на температурни промени, например въздействието на ултравиолетовите лъчи, влага и плесени.

Платното на батута трябва бързо да се върне в първоначалното си положение, когато се разтегне и да има така наречената висока якост на опън.

Що се отнася до надуваемите батути, те най-често са изработени от високоякостен PVC материал, който отлично издържа високото натоварване по време на скоковете. Но тези модели трябва да се пазят от всякакви остри предмети.

Безопасност

За да е напълно безопасен един батут, той трябва да е снабден със стълба, мрежа и рогозки.

Стълбата е необходима, за да е удобно качването и слизането от уреда. Най-устойчивите модели са изработени от неръждаема стомана.

Защитните мрежи са от два вида - горна и долна. Горните предпазват скачащия от евентуално „излитане“ извън платформата. Долната мрежа е необходима, за да не попадне някой случайно под батута, по време на скоковете (например домашен любимец или малко дете).

Ето защо, ако избраният от вас модел не е оборудван със защитни мрежи, добре е да си ги закупите допълнително - от това зависи безопасността на вас и семейството ви.

Защитни рогозки се използват за батути, при които пружините, поглъщащи ударите, са открити. За да се предотврати евентуалното попадане на краката в пролуките между металните елементи по време на скачане, пружините се покриват със специални многослойни постелки.

Как скачането на батут се отразява върху здравето на деца и възрастни?

След като вече обяснихме подробно на какво да обърнете внимание при избора на най-подходящия за вас батут, нека отново се върнем на ползите от тренировките с него.

Според психолозите, скачането на батут прави хората по-щастливи, защото по време на тренировките се отделят големи количества ендорфин, така нареченият "хормон на щастието". Нищо чудно тогава, че понякога еуфорията, която изпитват възрастните, скачащи на батут, е по-голяма дори от тази на децата.

Ето и още здравословни ползи от тренировките с батут:

• Облекчават нервното напрежение;

• Укрепват мускулната маса и повишават тонуса;

• Активират дишането и кръвообращението;

• Насърчават правилната стойка;

• Развиват силата и сръчността;

• Помагат за намаляване на телесното тегло.

X