Напишете дума/думи за търсене

3 предложения за пътеки, подходящи за разходка на цялото семейство

Макар лятото да е към края си, все още имаме разкошни седмици пред нас, които е добре да използваме за разходки в природата заедно с цялото семейство. За да си създадете спомени всички заедно, ви предлагаме да се отправите на разходка по някои от най-привлекателните пътеки в страната. Всички маршрути, за които ще ви разкажем, са подходящи и за малчугани, а идеите за екскурзиите са почерпени от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“.

Тя има за цел да насърчи пътуването в България, като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно. За да направи това лесно и достъпно, OMV изготви списък от 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната и ги събра в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който събере стикерите в албума и регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво. Кампанията на OMV продължава до 30.09.2020 г.

Един от предпочитаните маршрути за семейства е панорамната алея Стъпалата. Тя се намира в Разлог и води до хълма Голак, откъдето се разкрива невероятна гледка към града. Пътеката е пусната в експлоатация през 2015 г. Още в миналото обаче българската армия е минала именно по този път, за да освободи Разлог от турско робство. Цялата панорамна алея може спокойно да бъде измината за около 20 минути и е изключително подходяща за семейства с деца. Ако все пак най-малките посетители се уморят, по пътя може да спрете за почивка и да разгледате някои от интерактивните табла, кулите за наблюдение или пък да си отдъхнете на специално обособените за това места.

Освен че е приятна за разходки, екопътека „Марина река“ може да бъде и образователна. Причината е, че там е обособена класна стая сред природата. Пътеката се намира в природен парк Странджа. Началото ѝ е на около 12 км от Царево до Малко Търново, а за да обходите всичко, ще са ви необходими около 50 минути в едната посока.

Любопитното е, че в местността може да видите растения на милиони години. Причината е, че по време на терциера – началото на последната ледникова епоха – в Европа е имало растителност, която е била покрита с 25 метра лед. Странджа е единствената зона на Стария континент, която не е била засегната. Именно затова тук може да бъдат видени наистина древни видове от флората.

Предпочитано място за разходка с деца е и екопътеката „Иванчова поляна“. Според легенда, разказвана от местните, в миналото младеж на име Иван се е преборил с мечка и оттогава районът носи неговото име. Пътеката тръгва от градския парк във Вършец и може да бъде измината за приблизително 3 часа. Краят ѝ достига до местността Водопада, където посетителите може да се насладят на впечатляваща водна каскада. По пътя има изградени беседки и места за пикник, където децата може да поиграят на воля.

Екопътеките напълно разкриват красотите на българската природа. Време е да се разходите по някоя от тях заедно с цялото си семейство!

X