Напишете дума/думи за търсене

Без усилия пречистваме въздуха вкъщи само с един уред

Знаете ли, че въздухът в помещенията често е пет пъти по-замърсен от въздуха навън? Това се дължи главно на лошата вентилация, химикалите, съдържащи се в домакинските почистващи препарати, спорите на плесени, бактериите и алергените, космите от домашни любимци и т.н. Понякога ние дори не осъзнаваме, че умората и задухът ни например не се дължат на някакво здравословно състояние, а на недоброто качество на въздуха, който дишаме. Той може да причини също алергии, кашлица, замайване, сухота на очите, носа, гърлото и кожата.

За щастие вече съществува достъпен начин да повлияем на този проблем. На пазара се появиха така наречените пречистватели за въздух (Air Purifiers), които могат да го неутрализират.

Обикновено те се състоят от филтър или множество филтри и вентилатор, който засмуква и циркулира въздух. Когато въздухът се движи през филтъра, замърсителите и частиците се улавят и чистият въздух се изтласква обратно в жилищното пространство. Обикновено филтрите са направени от хартия, влакна (често фибростъкло) или мрежа и изискват редовна подмяна, за да се поддържа ефективността на уреда. Оптимален е вариантът, при който филтрите са от вида „HEPA“ (High Efficiency Particulate Air).

Въздухопречиствателите имат още едно голямо предимство за всяко съвременно домакинство – освен с мръсния въздух у дома, те се справят успешно с миризмите при готвене, особено в по-малки апартаменти или при отворени кухни.

Колко често ще се налага да сменяте филтри, варира в зависимост от вида и употребата на пречиствателя. Някои филтри може да се използват многократно и да се перат, но изискват щателна поддръжка. Многократните филтри обикновено са по-добри при отстраняването на по-големи частици от въздуха като акари и прах.

Други пречистватели на въздуха използват йонизатори, за да помогнат за привличането на частици като статично отрицателни йони, свързани с прах и алергени, и да ги накарат да се утаят от въздуха.

Тествахме няколко такива уреда, за да придобием представа как работят и какви функции предлагат. Спряхме се на въздухопречиствателите на Samsung, които се оказаха с едни от най-добрите оценки от потребители. Още на пръв поглед ни направи впечатление, че всеки от тях е предназначен за конкретна площ, което означава, че не може да сбъркате в избора си – имате възможност да закупите уред за малко и за по-голямо жилище/помещение.

Те са компактни, но изключително мощни.

Ето например, пречиствател за въздух AX34R3020WW/EU, 34m2, е с много приятен размер, а в същото време благодарение на 3-степенната си система за пречистване улавя над 99% от ултрафиния прах, извлича големите прахови частици като полените, дезодорира въздуха и редуцира количеството на различни вредни газове като формалдехид.

Пречиствател за въздух AX60R5080WD/EU, 60m2, е предназначен за по-големи помещения. Разположеният отпред отвор изсмуква лесно въздуха. Мощният вентилатор на този уред бързо разпределя чистия въздух в няколко посоки, използвайки технологията 3 Way Air Flow. Така обхваща по-голямо пространство и пречиства по-бързо със скорост на подаване на чистия въздух от 467 куб. метра в час. Неговият лазерен PM сензор за прахови частици регистрира дори частици под 1,0um и газообразни замърсители.

Пречиствател за въздух AX90R7080WD/EU, 90m2, е създаден за още по-големи помещения, но и той, и останалите уреди от серията се преместват лесно от едно пространство в друго. Тук говорим за пречистване със скорост на подаване на чистия въздух от 701 куб. метра в час и възможност за улавяне на до 99,97% от праховите частици с размер 0,3um. Доста впечатляващо, нали?

Характерното за пречиствателя за въздух c Wind-Free™ AX47R9080SS/EU, 47m2, е технологията, която, освен че пречиства, поддържа комфортна среда без неприятното усещане за въздушна струя върху кожата. Чистият въздух се разпръсква нежно и тихо из стаята през близо 60000 микроскопични дупчици, така че да не нарушава комфорта на обитателите.

Пречиствател за въздух AX40R3030WM/EU, 40m2, притежава предимствата на другите уреди от серията, но в допълнение е удостоен с наградата за дизайн IF през 2017 г. Той има въздушна сензорна светлина, която къпе стаята в мека светлина, както и елегантна заоблена форма. Вградената дръжка улеснява придвижването му.

Пречиствателите за въздух на Samsung ни впечатлиха и с допълнителните си функции като своя модулен дизайн, цифровия дисплей, който дава информация за качеството на въздуха, факта, че разполагат с HEPA филтър, и не на последно място – елегантния си дизайн, който превръща тези уреди в красиви аксесоари на дома.

X